- Home
- Tehnologie
- (29.06.2022, 08:17)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Inteligenţa artificială ar putea îmbunătăţi starea găinilor din ferme. Tehnologia va putea fi utilizată în aproximativ 5 ani
- Inteligenţa artificială care ar putea îmbunătăţi bunăstarea găinilor de fermă prin ascultarea strigătelor acestora ar putea deveni disponibilă în termen de cinci ani, susţin cercetătorii.
- Tehnologia a distins corect apelurile de urgenţă de alte zgomote din hambar cu o precizie de 97%.
Urmărește
1034 afișări
Inteligenţa artificială ar putea îmbunătăţi starea găinilor din ferme. Tehnologia va putea fi utilizată în aproximativ 5 ani
Tehnologia, care detectează şi cuantifică apelurile de stres făcute de găinile adăpostite în hambare interioare uriaşe, a distins corect apelurile de stres de alte zgomote din hambar cu o precizie de 97%, sugerează noile cercetări. O abordare similară ar putea fi utilizată în cele din urmă pentru a îmbunătăţi standardele de bunăstare la alte animale de fermă.
În fiecare an, aproximativ 25 de miliarde de găini sunt crescute în întreaga lume, multe dintre ele în adăposturi uriaşe, fiecare adăpostind mii de păsări. O modalitate de a evalua bunăstarea acestor creaturi este de a asculta sunetele pe care le scot, potrivit The Guardian.
„Puii sunt foarte vocali, dar strigătul de ajutor tinde să fie mai puternic decât celelalte şi este ceea ce am descrie ca fiind un strigăt tonal pur", a declarat Alan McElligott, profesor asociat de comportament şi bunăstare a animalelor la City University of Hong Kong. „Chiar şi pentru urechea neexperimentată, nu este prea dificil să le distingi".
În teorie, fermierii ar putea folosi apelurile găinilor pentru a evalua nivelul de suferinţă al acestora şi pentru a le îmbogăţi adăposturile, dacă este necesar. Cu toate acestea, în efectivele comerciale care conţin mii sau zeci de mii de găini, desfăşurarea de observatori umani este nepractică. În primul rând, prezenţa lor ar putea stresa şi mai mult turma, dar cu atât de multe păsări, cuantificarea obiectivă a numărului de apeluri de suferinţă este imposibilă, a spus McElligott.
În schimb, echipa sa a dezvoltat un instrument de învăţare profundă pentru a identifica automat apelurile de suferinţă ale găinilor din înregistrările de pui crescuţi în regim intensiv. Instrumentul a fost antrenat folosind înregistrări care fuseseră deja clasificate manual de către experţi umani, pentru a determina ce tip de sunet reprezentau.
Potrivit unei evaluări publicate în Journal of the Royal Society Interface, algoritmul a identificat corect 97% dintre apelurile de stres.
„Scopul nostru final nu este de a număra apelurile de primejdie, ci de a crea condiţii în care puii să poată trăi şi să aibă o cantitate redusă de primejdie", a declarat McElligott, care estimează că tehnologia ar putea fi implementată comercial în termen de cinci ani.
Convingerea fermierilor să adopte tehnologia ar putea fi relativ uşoară. Cercetările anterioare ale lui McElligott au arătat că apelurile de ajutor emise de puii tineri ar putea prezice cantitatea de greutate câştigată şi numărul de decese din întregul efectiv în timpul vieţii acestuia.
O tehnologie similară ar putea fi dezvoltată pentru a monitoriza alte animale de fermă, în special porcii sau curcanii, care sunt, de asemenea, adăpostiţi frecvent în spaţii închise şi sunt foarte vocali, a adăugat el.
RSPCA a salutat în linii mari cercetarea. „Tehnologia de acest tip poate fi incredibil de utilă în monitorizarea şi îmbunătăţirea stării animalelor de fermă, dar nu am dori ca aceasta să înlocuiască inspecţiile fizice sau să reducă contactul dintre crescătorul de animale şi păsări, deoarece acest lucru ar putea duce la pierderea abilităţilor de creştere a animalelor sau la păsări care sunt mai greu de manipulat", a declarat un purtător de cuvânt.
„De asemenea, vocalizarea suferinţei este doar unul dintre indicatorii de bunăstare, dar există o serie de alţi factori fizici, cum ar fi şchiopătatul şi arsurile la picioare, la care fermierii ar trebui să fie atenţi".
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Peste 8 milioane de români au votat / Referendumul a fost validat
-
Alegeri prezidenţiale. Rezultate EXIT-POLL. Ciolacu câştigă primul tur, Lasconi, Simion, Georgescu şi Ciucă despărţiţi de câteva procente. Geoană rezultat slab
-
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru a trece fiecare întrebare are nevoie de 50% +1 din voturi
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Primele rezultate EXIT-POLL. Marcel Ciolacu pe primul loc, urmat de Elena Lasconi şi Călin Georgescu / 9,4 milioane de alegători au ieşit la vot
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ca să-ți ia votul, impostorii de partid se prefac că se ceartă. Se vor împăca și vor conduce țara împotriva ta! Știi ce ai de făcut: TE DUCI ȘI PUI ȘTAMPILA PE ALB, ADICĂ PE NICIUNUL!
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Un polițist de frontieră, desemnat să protejeze secția de vot, s-a împușcat în cap în propriul autoturism. Incidentul a avut loc în comuna Frătești din județul Giurgiu
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe