Pe parcursul a patru zile, evenimentul, aflat la cea de-a opta ediţie, va găzdui peste 150.000 de invitaţi, 11.000 de startup-uri şi 450 de vorbitori, potrivit organizatorilor.
Vedetele vor urca pe scenă joi – se aşteaptă ca fostul emisar pentru climă şi secretar de stat al SUA, John Kerry, să militeze pentru o revoluţie tehnologică ecologică, iar miliardarul Elon Musk, proprietarul Tesla, SpaceX şi X, va apărea prin legătură video pentru a răspunde la întrebările publicului, conform AFP.
„Inteligenţa artificială se va afla în centrul a tot ceea ce veţi vedea”, a declarat fondatorul VivaTech, Maurice Levy, în discursul său de deschidere.
Pe aceeaşi scenă, ministrul francez pentru afaceri digitale, Marina Ferrari, a îndemnat publicul: „Nu vă fie frică” de inteligenţa artificială.
„Odată cu accelerarea IA, trăim o adevărată revoluţie, care ar putea fi comparată cu tipărirea sau electrificarea”, a spus ea.
Pe lângă avertismentele cumplite din partea criticilor că AI ar putea cuceri lumea, tehnologia utilizează resurse energetice vaste.
Firme precum OpenAI, care utilizează informaţii disponibile public pentru programele lor, sunt acuzate pe scară largă de încălcarea drepturilor de autor şi a confidenţialităţii – cel mai recent, acestea au cerut scuze actriţei Scarlett Johansson după ce părea că i-au folosit vocea pentru chatbotul lor.
Pe „Aleea inteligenţei artificiale”, firme din Franţa până în Coreea de Sud au demonstrat modul în care inteligenţa artificială poate fi folosită pentru orice, de la controlul dispozitivelor din casă prin mişcări ale mâinilor, la lupta împotriva dezinformării.