”Mantia invizibilă”. Studenţii din Wuhan au creat haina care îi ascunde pe purtători de camerele video

  • Studenţii din China au inventat o "mantie de invizibilitate" concepută pentru a-i ascunde pe cei care o poartă de camerele de supraveghere.
  • InvisDefense foloseşte un model neobişnuit şi semnale termice neregulate pentru a confunda camerele de supraveghere AI
Urmărește
2386 afișări
Imaginea articolului ”Mantia invizibilă”. Studenţii din Wuhan au creat haina care îi ascunde pe purtători de camerele video

Sursa foto: Twitter

InvisDefense, dezvoltată de o echipă de la Universitatea Wuhan, este o haină ieftină care poate fi folosită ziua sau noaptea pentru a evita detectarea de către sistemele de camere de securitate monitorizate de inteligenţa artificială.
 
În timpul zilei, haina foloseşte un model pentru a orbi eficient camerele, în timp ce noaptea emite semnale termice neobişnuite pentru a deruta camerele cu infraroşu.
 
Haina pare obişnuită pentru ochii oamenilor şi nu reuşeşte să îi ascundă pe purtători de camerele de securitate monitorizate de oameni. Designul său înseamnă că ar putea, de asemenea, să deruteze unele dintre sistemele de detectare utilizate în maşinile care se conduc singure, dar nu şi pe şoferii umani, potrivit Independent.
 
„În prezent, multe dispozitive de supraveghere pot detecta corpurile umane", a declarat pentru South China Morning Post profesorul Wang Zheng de la şcoala de informatică a Universităţii Wuhan, care a supervizat invenţia.
 
Camerele de luat vederi de pe şosea au funcţii de detectare a pietonilor, iar maşinile inteligente pot identifica pietonii, drumurile şi obstacolele. Invisdefense-ul nostru permite camerei să te capteze, dar nu poate spune dacă eşti om”.
 
Haina a câştigat premiul întâi într-un concurs sponsorizat de Huawei Technologies, iar o lucrare care descrie tehnologia va fi prezentată la conferinţa AAAI 2023 AI din SUA, care va avea loc în luna februarie.
 
Studentul doctorand al Universităţii Wuhan, Wei Hui, care a creat algoritmul care a generat modelul hainei, a estimat că fabricarea InvisDefense costă mai puţin de 500 de yuani (59 de lire sterline).
 
„Cea mai dificilă parte este echilibrul modelului de camuflaj. În mod tradiţional, cercetătorii au folosit imagini luminoase pentru a interfera cu viziunea artificială şi a funcţionat", a declarat Wei Hui.
 
„Dar acesta iese în evidenţă pentru ochii umani, ceea ce face ca utilizatorul să fie şi mai vizibil. Noi folosim algoritmi pentru a proiecta modelele cele mai puţin vizibile care pot dezactiva viziunea computerizată”.
 
Profesorul Wang a declarat că haina ar putea fi folosită pentru uniforme militare invizibile, pentru a evita detectarea de către drone, sau unităţi controlate de AI pe câmpul de luptă.
 
De asemenea, cercetătorii ar putea utiliza algoritmul de generare a modelelor pentru a înţelege mai bine şi pentru a remedia lacunele din inteligenţa artificială şi din tehnologia de recunoaştere computerizată.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici