Meta impune restricţii: AI-ul prea periculos nu va fi dezvoltat sau lansat

  • Meta nu va face publice sistemele AI cu risc ridicat sau critic, din motive de securitate.
  • Compania analizează riscurile pe baza consultărilor cu experţi, fără un test empiric clar.
  • „Frontier AI Framework” este o măsură de responsabilitate şi un răspuns la criticile privind politica de acces liber a Meta.
Urmărește
173 afișări
Imaginea articolului Meta impune restricţii: AI-ul prea periculos nu va fi dezvoltat sau lansat

Meta impune restricţii: AI-ul prea periculos nu va fi dezvoltat sau lansat

Meta, gigantul tehnologic condus de Mark Zuckerberg, a anunţat că nu va face publice anumite sisteme de inteligenţă artificială (AI) considerate prea riscante. Conform noului său document de politică, intitulat „Frontier AI Framework”, compania identifică două tipuri de sisteme AI periculoase: cele cu „risc ridicat” şi cele cu „risc critic”. Acestea ar putea fi utilizate pentru atacuri cibernetice avansate sau chiar pentru dezvoltarea de arme biologice şi chimice, ceea ce determină Meta să adopte măsuri stricte de control, notează TechCrunch.
 
Potrivit Meta, un sistem de risc critic ar putea avea consecinţe catastrofale, imposibil de controlat în mediul în care ar fi implementat. Pe de altă parte, un sistem cu risc ridicat ar putea facilita atacuri, dar fără a le garanta succesul la nivel absolut. În lipsa unor metode clare de măsurare a pericolului, Meta se bazează pe opiniile experţilor interni şi externi pentru a decide ce tehnologii pot fi lansate şi ce trebuie ţinute sub cheie.
 
Dacă un sistem AI este catalogat ca având risc ridicat, Meta spune că îl va limita intern şi nu îl va face public până când pericolele nu vor fi reduse la un nivel acceptabil. În cazul sistemelor cu risc critic, dezvoltarea va fi suspendată complet până la găsirea unor soluţii de securitate adecvate. Aceste măsuri vin ca răspuns la criticile aduse strategiei Meta de a face AI-ul accesibil, spre deosebire de OpenAI, care îşi protejează modelele printr-un acces restricţionat.
 
Prin publicarea „Frontier AI Framework”, Meta doreşte să demonstreze că îşi asumă responsabilitatea în ceea ce priveşte dezvoltarea AI-ului, dar şi să se diferenţieze de companii precum DeepSeek din China, care nu impun măsuri stricte de siguranţă. „Credem că, luând în considerare atât beneficiile, cât şi riscurile, putem aduce tehnologia AI în societate într-un mod echilibrat şi sigur”, afirmă Meta în document.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici