Microsoft devansează Apple şi devine cea mai valoroasă companie din lume

Valoarea de piaţă a acţiunilor Microsoft a încheiat vineri o şedinţă de tranzacţionare mai mare decât cea a Apple pentru prima dată din 2021, devenind astfel cea mai valoroasă companie din lume, în condiţiile în care îngrijorările legate de cerere au afectat acţiunile producătorului iPhone.

Urmărește
602 afișări
Imaginea articolului Microsoft devansează Apple şi devine cea mai valoroasă companie din lume

Microsoft devansează Apple şi devine cea mai valoroasă companie din lume

Apple s-a chinuit vineri cu 0,2%, în timp ce Microsoft a adăugat 1%. Odată cu aceasta, capitalizarea de piaţă a Microsoft a ajuns la 2.887 de miliarde de dolari, cea mai mare valoare înregistrată vreodată, potrivit datelor LSEG, citate de Reuters. Capitalizarea bursieră a Apple a fost de 2.875 de miliarde de dolari, calculată cu datele dintr-un dosar depus joi.

Îngrijorările legate de cererea de smartphone-uri au făcut ca acţiunile Apple să scadă cu 3% până acum în 2024, după ce anul trecut au crescut cu 48%. Microsoft a crescut cu aproximativ 3% de la începutul anului până în prezent, după ce a urcat cu 57% în 2023, această creştere fiind determinată în parte de poziţia sa de lider în domeniul inteligenţei artificiale generative prin intermediul unei investiţii în OpenAI, producătorul ChatGPT.

Capitalizarea de piaţă a Apple a atins un vârf de 3.081 de miliarde de dolari pe 14 decembrie, potrivit LSEG.

Microsoft a încorporat tehnologia OpenAI în suita sa de software de productivitate, o mişcare care a contribuit la declanşarea unei reveniri a activităţii sale de cloud-computing în trimestrul iulie-septembrie. Avansul său în domeniul AI a creat, de asemenea, o oportunitate de a contesta dominaţia Google în domeniul căutării pe internet.

Apple, între timp, s-a confruntat cu o cerere slabă, inclusiv pentru iPhone. Cererea în China, o piaţă importantă, a scăzut, în condiţiile în care economia ţării se redresează lent după pandemia COVID-19, iar Huawei, care revine în forţă, îi erodează cota de piaţă.

Vânzările căştilor de realitate mixtă Vision Pro de la Apple încep pe 2 februarie în Statele Unite, marcând cea mai mare lansare de produse Apple de la iPhone în 2007. Cu toate acestea, UBS a estimat, într-un raport din această săptămână, că vânzările Vision Pro vor fi „relativ nesemnificative” pentru profitul pe acţiune al Apple în 2024.

De câteva ori din 2018, Microsoft a preluat pentru scurt timp conducerea asupra Apple ca fiind cea mai valoroasă companie, cel mai recent în 2021, când îngrijorările legate de lipsa lanţului de aprovizionare legată de pandemia COVID-19 au afectat preţul acţiunilor producătorului iPhone.

Ambele acţiuni din domeniul tehnologiei par relativ scumpe din punct de vedere al preţului în raport cu câştigurile preconizate, o metodă obişnuită de evaluare a companiilor listate la bursă. Apple se tranzacţionează la un PE viitor de 28, mult peste media sa de 19 din ultimii 10 ani, potrivit datelor LSEG. Microsoft se tranzacţionează în jurul valorii de 32 de ori câştigurile viitoare, peste media sa din ultimii 10 ani de 24.

În cel mai recent raport trimestrial din noiembrie, Apple a oferit o prognoză de vânzări pentru trimestrul de sărbători care a ratat aşteptările Wall Street, afectată de cererea slabă pentru iPad-uri şi dispozitive portabile.

Analiştii văd în medie Apple înregistrând venituri în creştere cu 0,7%, la 117,9 miliarde de dolari, pentru trimestrul din decembrie, potrivit LSEG. Acest lucru ar marca prima sa creştere a veniturilor de la an la an din ultimele patru trimestre. Apple îşi raportează rezultatele pe 1 februarie.

Analiştii văd Microsoft raportând o creştere de 16% a veniturilor, la 61,1 miliarde de dolari, susţinută de creşterea continuă a activităţii sale de cloud, atunci când va raporta în următoarele săptămâni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici