Microsoft: Hackeri cu legături cu armata rusă sunt responsabili de atacuri ransomware

Hackerii cu legături cu armata rusă s-au aflat foarte probabil în spatele atacurilor ransomware de luna trecută asupra organizaţiilor de transport şi logistică din Ucraina şi Polonia, a declarat Microsoft.

Urmărește
183 afișări
Imaginea articolului Microsoft: Hackeri cu legături cu armata rusă sunt responsabili de atacuri ransomware

Dezvăluirea va stârni îngrijorări la Washington şi în capitalele europene că aliaţii care sprijină Ucraina s-ar putea confrunta cu ameninţări cibernetice mai mari din partea Moscovei.

Polonia este membră NATO şi un canal cheie pentru furnizarea de ajutor militar Ucrainei.

Hackerii "au provocat daune" la companiile de transport şi logistică din Polonia şi Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al Microsoft pentru CNN. Amploarea pagubelor nu este clară. CNN a solicitat mai multe detalii de la Microsoft.

Microsoft a atribuit atacurile informatice unui grup despre care Departamentul de Justiţie susţine că lucrează în numele agenţiei ruse de informaţii militare GRU şi care a provocat pene de curent în unele părţi ale Ucrainei în 2015 şi 2016.

Este un exemplu public rar al unui presupus atac rusesc legat de război asupra unei ţări membră NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că un atac cibernetic ar putea declanşa clauza de apărare colectivă a NATO, care impune tuturor membrilor să apere un stat membru. Dar acest lucru nu s-a întâmplat niciodată şi nu este clar care este exact pragul de răspuns al NATO în spaţiul cibernetic.

"Nu precizăm ce nivel sau ce daune ar trebui să provoace atacul cibernetic", a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Matthias Eichenlaub, într-un e-mail. "Orice invocare a articolului 5 este întotdeauna o decizie politică luată prin consens de către toţi aliaţii".

Atacurile ransomware cu conexiuni cu GRU semnalează "un risc sporit pentru organizaţiile care furnizează sau transportă în mod direct asistenţă umanitară sau militară pentru Ucraina", au afirmat într-un comunicat cercetătorii de la Microsoft, care au lucrat direct cu guvernul ucrainean pentru a răspunde la aceste atacuri informatice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici