- Home
- Tehnologie
- BUCUREŞTI, (18.12.2024, 15:20)
- Andrei Şerbănescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Microsoft îşi surclasează rivalii în cursa pentru coroana inteligenţei artificiale
- Microsoft îşi surclasează rivalii în cursa pentru coroana inteligenţei artificiale.
- Gigantul tech domină piaţa cu achiziţii record de cipuri Nvidia în faţa concurenţei.
Urmărește
78 afișări
Microsoft îşi surclasează rivalii în cursa pentru coroana inteligenţei artificiale
Microsoft a cumpărat în acest an de două ori mai multe cipuri Nvidia decât oricare dintre marii săi rivali din SUA şi China, consolidându-şi astfel investiţiile în infrastructura de inteligenţă artificială, pe măsură ce compania îşi susţine eforturile în colaborarea cu OpenAI, informează Financial Times, citat de Ziarul Financiar.
Potrivit analiştilor de la Omdia, o firmă de consultanţă în tehnologie, Microsoft a cumpărat 485.000 de cipuri Nvidia „Hopper” în 2024. Această cantitate depăşeşte semnificativ achiziţiile Meta, care a cumpărat 224.000 de cipuri, precum şi pe cele ale altor competitori din domeniul cloud computing, precum Amazon şi Google.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Oficial! Dan Şucu este noul acţionar majoritar al clubului Genoa din serie A
-
Klaus Iohannis: Următoarele alegeri vor avea mai multă transparenţă, lecţiile au fost învăţate
-
Iohannis: România a avut o problemă enormă şi a făcut faţă
Într-un context în care cererea pentru cele mai avansate unităţi de procesare grafică Nvidia a depăşit oferta în ultimii doi ani, rezervele de cipuri deţinute de Microsoft îi oferă un avantaj strategic major. Aceste resurse sunt esenţiale pentru dezvoltarea noii generaţii de sisteme AI, în special în contextul intensificării competiţiei în acest domeniu.
În 2024, companiile mari de tehnologie au cheltuit zeci de miliarde de dolari pentru centre de date care utilizează cipuri Nvidia de ultimă generaţie. Aceste cipuri au devenit extrem de căutate în Silicon Valley după debutul ChatGPT, care a declanşat un val masiv de investiţii în inteligenţa artificială.
Platforma cloud Azure a Microsoft a fost utilizată pentru antrenarea celui mai recent model al OpenAI, în contextul unei competiţii acerbe cu Google, start-up-uri precum Anthropic şi xAI (fondat de Elon Musk), dar şi cu rivalii din China, pentru a domina următoarea etapă a dezvoltării sistemelor de calcul bazate pe AI.
Conform estimărilor Omdia, companiile chineze ByteDance şi Tencent au comandat aproximativ 230.000 de cipuri Nvidia în acest an. Acestea includ modelul H20, o versiune mai puţin performantă a cipului Hopper, concepută pentru a respecta restricţiile impuse de SUA privind exporturile către China.
În acelaşi timp, Amazon şi Google, care îşi dezvoltă propriile cipuri AI personalizate ca alternativă la soluţiile Nvidia, au cumpărat 196.000, respectiv 169.000 de cipuri Hopper.
Valoarea de piaţă a Nvidia a depăşit 3 miliarde de dolari în acest an, pe măsură ce marile companii de tehnologie s-au grăbit să achiziţioneze cantităţi masive de GPU-uri. În prezent, Nvidia lansează Blackwell, succesorul lui Hopper, într-un moment în care cererea rămâne ridicată.
Totuşi, creşterea acţiunilor Nvidia a încetinit recent, din cauza preocupărilor legate de încetinirea vânzărilor, de concurenţa tot mai mare din partea cipurilor AI personalizate dezvoltate de companiile mari şi de posibilele efecte ale restricţiilor SUA asupra activităţilor sale în China.
Microsoft, care a investit 13 miliarde de dolari în OpenAI, se poziţionează ca lider în construcţia infrastructurii necesare pentru rularea aplicaţiilor AI. Aceasta include atât dezvoltarea propriilor servicii, cum ar fi asistentul Copilot, cât şi oferirea de soluţii AI clienţilor prin platforma Azure.
ByteDance şi Tencent rămân printre cei mai mari clienţi Nvidia în 2024, în ciuda restricţiilor impuse de guvernul SUA privind capacităţile cipurilor AI vândute în China. Astfel, cursa globală pentru dominaţia AI continuă să se intensifice.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe