„Naşul A.I”, Geoffrey Hinton, şi John Hopfield au câştigat premiul Nobel pentru fizică 2024 pentru „descoperirile lor fundamentale” care permit învăţarea automată cu ajutorul reţelelor neuronale artificiale

Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat în 2024 cercetătorilor John Hopfield şi Geoffrey Hinton, poreclit „Naşul A.I” pentru munca sa la reţelele neuronale artificiale.

Urmărește
168 afișări
Imaginea articolului „Naşul A.I”, Geoffrey Hinton, şi John Hopfield au câştigat premiul Nobel pentru fizică 2024 pentru „descoperirile lor fundamentale” care permit învăţarea automată cu ajutorul reţelelor neuronale artificiale

„Naşul A.I”, Geoffrey Hinton şi John Hopfield au câştigat premiul Nobel pentru fizică 2024 pentru „descoperirile lor fundamentale” care permit învăţarea automată cu ajutorul reţelelor neuronale artificiale

Premiul Nobel pentru fizică 2024 a fost acordat lui John Hopfield şi Geoffrey Hinton pentru „descoperirile lor fundamentale” care permit învăţarea automată cu ajutorul reţelelor neuronale artificiale.
 
„Deşi calculatoarele nu pot gândi, maşinile pot imita acum funcţii precum memoria şi învăţarea. Laureaţii din acest an în fizică au contribuit la realizarea acestui lucru”, a precizat Comitetul Nobel într-o comunicat
 
Cercetările celor doi au permis maşinilor să imite funcţii cognitive precum memoria şi învăţarea, deşi calculatoarele nu pot gândi în mod autonom.

Comitetul Nobel a spus că aceste „descoperiri fundamentale” au pus bazele unor progrese importante în ceea ce priveşte învăţarea automată, deschizând calea pentru dezvoltarea tehnologiilor avansate în domenii precum recunoaşterea imaginii, procesarea limbajului natural şi robotica.

Geoffrey Hinton, supranumit „Naşul AI”, este cunoscut pentru munca pe care a depus-o în dezvoltarea reţelelor neuronale artificiale, care le permit computerelor să proceseze şi să înveţe din date în moduri similare creierului uman.

Pe de altă parte, John Hopfield a contribuit la elaborarea teoriei reţelelor neuronale, ceea ce a condus la descoperiri care permit inteligenţei artificiale să îndeplinească sarcini complexe.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici