- Home
- Tehnologie
- (31.01.2024, 14:34)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nici faţa, nici degetele. Smartphone-ul viitorului se deblochează cu respiraţia
Se studiază un nou tip de deblocare pentru smartphone-uri: identificarea pe bază de respiraţie, care ar face ca telefoanele mobile să fie şi mai sigure.
Urmărește
3861 afișări
Fiecare individ are un mod unic de a expira aerul, datorită conformaţiei diferite a căilor respiratorii, a faringelui, a laringelui şi a cavităţilor paranazale, precum şi a diferenţelor în ce priveşte viteza. Această particularitate ar putea ajuta la dezvoltarea unui nou tip de test de identificare pentru a face telefoanele noastre mobile şi mai sigure, depăşind o vulnerabilitate care există în cazul metodologiilor utilizate în prezent.
O echipă de oameni de ştiinţă indieni de la Institutul de Tehnologie Madras din Chennai a fost cea care şi-a dat seama prima dată de potenţialul noului tip de deblocare. Aceştia au început aproape din întâmplare să experimenteze cu datele respiratorii înregistrate de un senzor de viteză a aerului pentru a vedea pot fi citite de Inteligenţa Artificială. Scopul iniţial a fost de a înţelege dacă tehnologia ar putea ajuta la identificarea persoanelor care suferă de dificultăţi respiratorii, cu scopul de a putea fabrica medicamente mai eficiente.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Datele spuneau însă mult mai mult. Testele au fost făcute pe 94 de voluntari de ambele sexe, dintre care au fost înregistrate 10 respiraţii consecutive, cu ajutorul unui senzor de viteză a aerului capabil să facă peste 10.000 de citiri pe secundă. Datele colectate au fost analizate de un software de inteligenţă artificială prin întocmirea unui „profil respirator” pentru fiecare individ. Datorită acestuia, cercetătorii au putut verifica cu o precizie de 97% dacă o nouă respiraţie provenea sau nu de la subiectul examinat, doar pe baza vitezei.
Potrivit lui Mahesh Panchagnula, care a condus experimentele, rezultatele ar putea fi îmbunătăţite drastic prin includerea unor noi parametri care să fie măsuraţi (densitatea aerului, temperatura, compoziţia etc.).
Astfel, smartphone-urile actuale ar putea fi deblocate şi cu ajutorul degetului sau al feţei unei persoane decedate, dar în niciun caz nu ar fi posibilă replicarea respiraţiei acestora.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe