Noi echipamente performante de supraveghere, donate de BAT România, au intrat în dotarea Poliţiei de Frontieră Române

Urmărește
157 afișări
Imaginea articolului Noi echipamente performante de supraveghere, donate de BAT România, au intrat în dotarea Poliţiei de Frontieră Române

Joi, 19.10.2023, la Calafat, reprezentanţii companiei BAT România au donat structurilor Poliţiei de Frontieră echipamente de ultimă generaţie ce vin în sprijinul întăririi sistemului de supraveghere a frontierei de stat şi creşterii capacităţii operative de intervenţie: sisteme de monitorizare a ţintelor, respectiv a autovehiculelor (camere de recunoaştere a plăcuţelor de înmatriculare ale autovehiculelor) şi dispozitive de supraveghere cu termoviziune (binocluri cu termoviziune şi capabilităţi de înregistrare şi transmitere a informaţiei). Echipamentele reprezintă un ajutor real prin care BAT contribuie la întărirea capacităţii operaţionale a autorităţilor din România atât pentru situaţia actuală, cât mai ales pentru viitor, când România va fi parte a spaţiului Schengen. De asemenea, au fost donate 4 containere pentru depozitarea ţigărilor confiscate la Giurgiu şi Calafat, în condiţiile în care, în zona de sud a ţării cantitatea de ţigări confiscate a crescut în acest an de 5 ori comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor centralizate pe platforma stopcontrabanda.ro.

Prezent la anunţul oficial de donare a acestor echipamente, domnul comisar şef de poliţie Viorel Vlăsceanu, inspector şef al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, a declarat: "Contracararea acestui fenomen este un obiectiv prioritar şi permanent al Poliţiei de Frontieră Române, atât prin demersuri instituţionale proprii, cât şi prin colaborare cu alte structuri ale statului sau cu reprezentanţi ai societăţii civile. În primele nouă luni ale acestui an, la frontiera de sud a României, poliţiştii de frontieră au reţinut în vederea confiscării aproximativ 1,9 milioane pachete de ţigări, ceea ce reprezintă peste 35% din totalul capturilor la nivel naţional”.

Referitor la acelaşi aspect, doamna Ileana Dumitru, Director Juridic şi afaceri externe al Ariei Europa de sud est din cadrul BAT, a declarat: "Ne bucurăm că putem fi din nou alături de autorităţi şi în mod specific de Poliţia de Frontieră Română în acţiunile sale pe frontiera de sud, unde capturile de produse de contrabandă au crescut semnificativ în perioada recentă. Astfel, contribuim direct la întărirea capacităţii acestora în combaterea traficului ilicit prin furnizarea de tehnică de monitorizare şi supraveghere a frontierei, în vederea reducerii contrabandei cu ţigări, un fenomen care ne afectează pe toţi: consumatori, bugetul statului şi companii corecte”.

Adiacent prejudiciilor aduse bugetului de stat, traficul ilegal de ţigări alimentează şi alte paliere infracţionale, cu dimensiune transfrontalieră, inclusiv cel reprezentat de criminalitatea organizată.

La nivel naţional, în primele nouă luni ale acestui an, poliţiştii de frontieră au reţinut în vederea confiscării peste 3,47 milioane pachete cu ţigări de contrabandă, în valoare de aproximativ 63,3  milioane lei şi peste 27 de tone de tutun şi tutun de narghilea. În comparaţie cu perioada similară a anului 2022, se constată o dublare a numărului pachetelor de ţigări confiscate.

Practic, aproximativ 65% din întreaga cantitate de ţigări de contrabandă confiscate la nivel naţional reprezintă rezultatul acţiunilor Poliţiei de Frontieră Române. Ca urmare a acestora, în aceeaşi perioadă au fost identificate şi destructurate mai multe grupări infracţionale specializate în fabricarea pe teritoriul ţării şi vânzarea ilicită de ţigări contrafăcute. Pentru tragerea la răspundere a celor care au fost implicaţi în fapte ilegale, poliţiştii de frontieră au înregistrat 337 de infracţiuni pentru contrabandă şi fraudă vamală.

Pentru a menţine trendul acestor rezultate, vom continua să ne adaptăm misiunile, în dinamică şi în strânsă colaborare cu toţi factorii implicaţi.

Astfel, la nivelul Poliţiei de Frontieră Române au fost identificate şi dispuse o serie de măsuri în vederea  prevenirii şi combaterii fenomenului, acestea constând în întărirea dispozitivelor de supraveghere a frontierei, intensificarea acţiunilor informativ-operativ şi cercetarea cazurilor înregistrate, în vederea depistării reţelelor de contrabandă cu ţigări, documentarea temeinică a activităţilor ce urmează a fi derulate, stabilirea zonelor de risc, sarcinilor şi responsabilităţilor forţelor implicate, modalităţilor şi a timpilor de acţiune în scopul eficientizării misiunilor operative derulate.

Eforturile în vederea reducerii fenomenului traficului ilegal vor continua la fel de susţinut, în colaborare cu toate instituţiile statului cu competenţe în combaterea contrabandei, respectiv Politia Romană şi Autoritatea Vamală Română, sub coordonarea procurorilor din cadrul parchetelor  competente.

În egală măsură, evidenţiem colaborarea cu producătorii de ţigarete care, prin parteneriatele încheiate, au contribuit şi la dezvoltarea segmentului de prevenire a acestui fenomen, fiind derulate mai multe campanii publice naţionale şi regionale de conştientizare a efectelor negative ale comerţului ilegal cu ţigarete.

 

 

Centrul de Informare şi Relaţii Publice

din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră                                  BAT România

 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici