- Home
- Tehnologie
- (26.01.2023, 16:02)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O nouă interfaţă creier-computer a stabilit un nou record în ceea ce priveşte conversia gândurilor în vorbire
- O nouă interfaţă creier-computer (BCI) a stabilit un nou record în ceea ce priveşte conversia gândurilor în vorbire, susţin cercetătorii în neuroştiinţe.
- Descoperirea reprezintă un pas important către conversia vorbirii în timp real.
Urmărește
2178 afișări
O nouă interfaţă creier-computer a stabilit un nou record în ceea ce priveşte conversia gândurilor în vorbire
O echipă de la Universitatea Stanford a declarat că cipul cerebral este capabil să decodifice până la 62 de cuvinte pe minut, permiţând oamenilor să comunice la o viteză apropiată de cea a unei conversaţii naturale.
Cercetătorii au montat dispozitivul pe un pacient cu scleroză laterală amiotrofică (ALS), permiţându-i să producă mai mult de un cuvânt pe secundă cu un vocabular preprogramat de 125.000 de cuvinte, potrivit Independent.
„BCI-ul nostru a decodificat vorbirea la 62 de cuvinte pe minut, ceea ce este de 3,4 ori mai rapid decât recordul anterior pentru orice tip de BCI şi începe să se apropie de viteza conversaţiei naturale (160 de cuvinte pe minut)", au scris cercetătorii într-un articol intitulat "A high-performance speech neuroprosthesis".
„Aceste rezultate arată o cale fezabilă de urmat pentru utilizarea BCI-urilor intracorticale de vorbire pentru a restabili comunicarea rapidă la persoanele cu paralizie care nu mai pot vorbi”.
Sistemul BCI a funcţionat prin analizarea mişcărilor faciale minore în timp ce pacientul cu ALS încerca să formeze cuvinte cu gura, iar apoi prin decodificarea activităţii neuronale asociate în cuvinte.
Oamenii de ştiinţă de la Stanford au declarat că este pentru prima dată când un BCI a depăşit cu mult viteza altor tehnologii utilizate în prezent de persoanele care nu mai pot vorbi, cum ar fi urmărirea ochilor sau abordările bazate pe tastatură.
În ciuda succesului experimentelor, sistemul BCI mai trebuie îmbunătăţit înainte de a fi considerat un înlocuitor viabil pentru metodele actuale.
Cu o rată de eroare de aproximativ 20%, cercetătorii au scris în lucrare că "nu este încă un sistem complet, viabil din punct de vedere clinic".
Acesta este unul dintre numeroasele eforturi depuse de universităţi şi startup-uri pentru a dezvolta dispozitive BCI, printre care se numără Science Corp şi Neuralink a lui Elon Musk.
Domnul Musk a declarat în timpul unui eveniment de anul trecut că Neuralink intenţionează să înceapă primele teste pe oameni ale dispozitivului său în 2023, după ce l-a testat deja pe porci şi maimuţe. Miliardarul din domeniul tehnologiei susţine că cipul cerebral va merge mult mai departe de a reda vorbirea pacienţilor non-verbali, oferind un "streaming de date cu lăţime de bandă completă" către creier.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36