O nouă interfaţă creier-computer a stabilit un nou record în ceea ce priveşte conversia gândurilor în vorbire

  • O nouă interfaţă creier-computer (BCI) a stabilit un nou record în ceea ce priveşte conversia gândurilor în vorbire, susţin cercetătorii în neuroştiinţe.
  • Descoperirea reprezintă un pas important către conversia vorbirii în timp real.
Urmărește
2177 afișări
Imaginea articolului O nouă interfaţă creier-computer a stabilit un nou record în ceea ce priveşte conversia gândurilor în vorbire

O nouă interfaţă creier-computer a stabilit un nou record în ceea ce priveşte conversia gândurilor în vorbire

O echipă de la Universitatea Stanford a declarat că cipul cerebral este capabil să decodifice până la 62 de cuvinte pe minut, permiţând oamenilor să comunice la o viteză apropiată de cea a unei conversaţii naturale.
 
Cercetătorii au montat dispozitivul pe un pacient cu scleroză laterală amiotrofică (ALS), permiţându-i să producă mai mult de un cuvânt pe secundă cu un vocabular preprogramat de 125.000 de cuvinte, potrivit Independent.
 
„BCI-ul nostru a decodificat vorbirea la 62 de cuvinte pe minut, ceea ce este de 3,4 ori mai rapid decât recordul anterior pentru orice tip de BCI şi începe să se apropie de viteza conversaţiei naturale (160 de cuvinte pe minut)", au scris cercetătorii într-un articol intitulat "A high-performance speech neuroprosthesis".
 
„Aceste rezultate arată o cale fezabilă de urmat pentru utilizarea BCI-urilor intracorticale de vorbire pentru a restabili comunicarea rapidă la persoanele cu paralizie care nu mai pot vorbi”.
 
Sistemul BCI a funcţionat prin analizarea mişcărilor faciale minore în timp ce pacientul cu ALS încerca să formeze cuvinte cu gura, iar apoi prin decodificarea activităţii neuronale asociate în cuvinte.
 
Oamenii de ştiinţă de la Stanford au declarat că este pentru prima dată când un BCI a depăşit cu mult viteza altor tehnologii utilizate în prezent de persoanele care nu mai pot vorbi, cum ar fi urmărirea ochilor sau abordările bazate pe tastatură.
 
În ciuda succesului experimentelor, sistemul BCI mai trebuie îmbunătăţit înainte de a fi considerat un înlocuitor viabil pentru metodele actuale.
 
Cu o rată de eroare de aproximativ 20%, cercetătorii au scris în lucrare că "nu este încă un sistem complet, viabil din punct de vedere clinic".
 
Acesta este unul dintre numeroasele eforturi depuse de universităţi şi startup-uri pentru a dezvolta dispozitive BCI, printre care se numără Science Corp şi Neuralink a lui Elon Musk.
 
Domnul Musk a declarat în timpul unui eveniment de anul trecut că Neuralink intenţionează să înceapă primele teste pe oameni ale dispozitivului său în 2023, după ce l-a testat deja pe porci şi maimuţe. Miliardarul din domeniul tehnologiei susţine că cipul cerebral va merge mult mai departe de a reda vorbirea pacienţilor non-verbali, oferind un "streaming de date cu lăţime de bandă completă" către creier.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici