- Home
- Tehnologie
- BUCUREŞTI, (01.12.2022, 17:56)
Oamenii de ştiinţă construiesc o "mică" gaură de vierme. Filmele SF sunt mai aproape de realitate
În science-fiction, în filme precum "Interstellar" şi "Star Trek", găurile de vierme (wormhole) din cosmos servesc ca portaluri în spaţiu şi timp pentru ca navele spaţiale să traverseze cu uşurinţă distanţe inimaginabile.
Urmărește
1019 afișări
Sursa foto: Twitter/SPACE.com
Oamenii de ştiinţă urmăresc de mult timp o înţelegere mai profundă a găurilor de vierme şi acum par să facă progrese. Cercetătorii au anunţat că au simulat două găuri negre minuscule - acele obiecte celeste extraordinar de dense, cu o gravitaţie atât de puternică încât nici măcar lumina nu poate scăpa - într-un computer cuantic şi au transmis un mesaj între ele prin ceea ce echivalează cu un tunel în spaţiu-timp.
A fost o "gaură de vierme bebeluş", potrivit Mariei Spiropulu, fizician la Caltech , co-autor al cercetării publicate în revista Nature. Însă oamenii de ştiinţă sunt departe de a putea trimite oameni sau alte fiinţe vii printr-un astfel de portal, a spus ea.
"Din punct de vedere experimental, pentru mine, vă voi spune că este foarte, foarte departe. Oamenii vin la mine şi mă întreabă: "Poţi să-ţi bagi câinele în gaura de vierme?". Deci, nu", a declarat Spiropulu reporterilor în timpul unei întâlniri video.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
"Există o diferenţă între ceva posibil în principiu şi posibil în realitate", a adăugat fizicianul şi coautorul studiului Joseph Lykken de la Fermilab, laboratorul american de fizică a particulelor şi acceleratoare. "Aşa că nu vă ţineţi respiraţia în legătură cu trimiterea câinelui prin gaura de vierme. Dar trebuie să începem de undeva. Şi cred că, pentru mine, este pur şi simplu interesant că am reuşit să facem asta."
Cercetătorii au observat dinamica găurilor de vierme pe un dispozitiv de la Google, aparţinând companiei Alphabet, numit procesorul cuantic Sycamore.
O gaură de vierme - o ruptură în spaţiu şi timp - este considerată o punte între două regiuni îndepărtate din univers. Oamenii de ştiinţă le numesc poduri Einstein-Rosen, după numele celor doi fizicieni care le-au descris - Albert Einstein şi Nathan Rosen.
Astfel de găuri de vierme sunt în concordanţă cu teoria relativităţii generale a lui Einstein, care se concentrează asupra gravitaţiei, una dintre forţele fundamentale din univers. Termenul "gaură de vierme" a fost inventat de fizicianul John Wheeler în anii 1950.
Spiropulu a declarat că cercetătorii au găsit un sistem cuantic care prezintă proprietăţile cheie ale unei găuri de vierme gravitaţionale, dar care este suficient de mic pentru a fi implementat pe hardware-ul cuantic existent.
"Arată ca o raţă, merge ca o raţă, scoate sunete ca o raţă. Aşa că asta putem spune în acest moment - că avem ceva care, în ceea ce priveşte proprietăţile pe care le analizăm, arată ca o gaură de vierme", a spus Lykken.
Cercetătorii au declarat că în cadrul experimentului nu a fost creată nicio ruptură de spaţiu şi timp în spaţiul fizic, deşi o gaură de vierme traversabilă pare să fi apărut pe baza informaţiilor cuantice transmise cu ajutorul codurilor procesorului cuantic.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensionarii din România care au muncit între acești ani ar putea primi 400 de lei în plus, începând cu 1 februarie 2025
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe