- Home
- Tehnologie
- BUCUREŞTI, (01.12.2022, 17:56)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oamenii de ştiinţă construiesc o "mică" gaură de vierme. Filmele SF sunt mai aproape de realitate
În science-fiction, în filme precum "Interstellar" şi "Star Trek", găurile de vierme (wormhole) din cosmos servesc ca portaluri în spaţiu şi timp pentru ca navele spaţiale să traverseze cu uşurinţă distanţe inimaginabile.
Urmărește
1018 afișări
Sursa foto: Twitter/SPACE.com
Oamenii de ştiinţă urmăresc de mult timp o înţelegere mai profundă a găurilor de vierme şi acum par să facă progrese. Cercetătorii au anunţat că au simulat două găuri negre minuscule - acele obiecte celeste extraordinar de dense, cu o gravitaţie atât de puternică încât nici măcar lumina nu poate scăpa - într-un computer cuantic şi au transmis un mesaj între ele prin ceea ce echivalează cu un tunel în spaţiu-timp.
A fost o "gaură de vierme bebeluş", potrivit Mariei Spiropulu, fizician la Caltech , co-autor al cercetării publicate în revista Nature. Însă oamenii de ştiinţă sunt departe de a putea trimite oameni sau alte fiinţe vii printr-un astfel de portal, a spus ea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
"Din punct de vedere experimental, pentru mine, vă voi spune că este foarte, foarte departe. Oamenii vin la mine şi mă întreabă: "Poţi să-ţi bagi câinele în gaura de vierme?". Deci, nu", a declarat Spiropulu reporterilor în timpul unei întâlniri video.
"Există o diferenţă între ceva posibil în principiu şi posibil în realitate", a adăugat fizicianul şi coautorul studiului Joseph Lykken de la Fermilab, laboratorul american de fizică a particulelor şi acceleratoare. "Aşa că nu vă ţineţi respiraţia în legătură cu trimiterea câinelui prin gaura de vierme. Dar trebuie să începem de undeva. Şi cred că, pentru mine, este pur şi simplu interesant că am reuşit să facem asta."
Cercetătorii au observat dinamica găurilor de vierme pe un dispozitiv de la Google, aparţinând companiei Alphabet, numit procesorul cuantic Sycamore.
O gaură de vierme - o ruptură în spaţiu şi timp - este considerată o punte între două regiuni îndepărtate din univers. Oamenii de ştiinţă le numesc poduri Einstein-Rosen, după numele celor doi fizicieni care le-au descris - Albert Einstein şi Nathan Rosen.
Astfel de găuri de vierme sunt în concordanţă cu teoria relativităţii generale a lui Einstein, care se concentrează asupra gravitaţiei, una dintre forţele fundamentale din univers. Termenul "gaură de vierme" a fost inventat de fizicianul John Wheeler în anii 1950.
Spiropulu a declarat că cercetătorii au găsit un sistem cuantic care prezintă proprietăţile cheie ale unei găuri de vierme gravitaţionale, dar care este suficient de mic pentru a fi implementat pe hardware-ul cuantic existent.
"Arată ca o raţă, merge ca o raţă, scoate sunete ca o raţă. Aşa că asta putem spune în acest moment - că avem ceva care, în ceea ce priveşte proprietăţile pe care le analizăm, arată ca o gaură de vierme", a spus Lykken.
Cercetătorii au declarat că în cadrul experimentului nu a fost creată nicio ruptură de spaţiu şi timp în spaţiul fizic, deşi o gaură de vierme traversabilă pare să fi apărut pe baza informaţiilor cuantice transmise cu ajutorul codurilor procesorului cuantic.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20