- Home
- Tehnologie
- BUCUREŞTI, (25.03.2024, 09:11)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oamenii de ştiinţă pornesc în căutarea particulelor fantomă
- Fizicienii bănuiesc de mult timp existenţa unor particule misterioase, invizibile, care ar putea dezvălui o nouă latură a Universului.
- Acum, un experiment revoluţionar, aprobat de CERN, promite să le aducă la lumină.
Urmărește
681 afișări
Oamenii de ştiinţă pornesc în căutarea particulelor fantomă
Acum, oamenii de ştiinţă cred că au găsit o modalitate de a dovedi dacă acestea există sau nu.
Centrul european de cercetare a particulelor, Cern, a aprobat un experiment conceput pentru a găsi dovezi în acest sens, scrie BBC.
Noul instrument va fi de o mie de ori mai sensibil la astfel de particule decât dispozitivele anterioare.
Acesta va lovi particulele de o suprafaţă dură pentru a le detecta, în loc să le lovească unele de altele, aşa cum se întâmplă în cazul dispozitivului principal al Cern, Large Hadron Collider (LHC).
Teoria actuală a fizicii particulelor se numeşte Modelul Standard. Conform acestuia, tot ceea ce există în Univers este alcătuit dintr-o familie de 17 particule - particule bine cunoscute, cum ar fi electronul şi bosonul Higgs, precum şi cele mai puţin cunoscute, denumite charm quark, tau neutrino şi gluon.
Unele sunt amestecate în diferite combinaţii pentru a forma particule mai mari, dar totuşi incredibil de mici, care alcătuiesc lumea din jurul nostru, precum şi stelele şi galaxiile pe care le vedem în spaţiu, în timp ce altele sunt implicate în forţele naturii.
Dar există o problemă: astronomii au observat lucruri în cer - de exemplu, modul în care se mişcă galaxiile - care sugerează că tot ceea ce putem observa reprezintă doar cinci procente din Univers.
O parte sau chiar tot restul Universului ar putea fi alcătuit din particule "fantomă" sau "ascunse". Se crede că acestea ar fi dubluri fantomatice ale celor 17 particule din modelul standard.
Dacă acestea există, sunt foarte greu de detectat, deoarece interacţionează foarte rar cu lumea pe care o cunoaştem. La fel ca fantomele, ele trec direct prin orice şi nu pot fi detectate de niciun dispozitiv terestru.
Dar teoria este că particulele fantomă se pot dezintegra, foarte rar, în particule ale Modelului Standard, iar acestea pot fi detectate de detectoare. Noul instrument sporeşte şansele de a detecta aceste dezintegrări prin creşterea considerabilă a numărului de coliziuni. În loc să ciocnească particule între ele, aşa cum fac majoritatea experimentelor actuale, proiectul "Search for Hidden Particles" (SHiP) le va ciocni într-un bloc mare de material. Acest lucru înseamnă că toate particulele sunt sparte în bucăţi mai mici - şi nu unele dintre ele.
Prof. Andrey Golutvin, de la Imperial College London, a declarat că acest experiment "marchează o nouă eră în căutarea particulelor ascunse".
Vânătoarea de particule fantomă necesită echipamente special adaptate.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: iOS 18 adaugă control avansat pentru aranjarea iconiţelor pe ecranul de start al iPhone-ului
Citește și: WhatsApp introduce transcrierea mesajelor vocale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:14
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
-
astăzi, 18:53