Oamenii de ştiinţă publică cea mai mare colecţie de date despre efectele călătoriilor în spaţiu asupra corpului uman

  • Zborurile spaţiale de scurtă durată induc probleme de sănătate similare celor experimentate în misiuni lungi, precum deplasarea lichidelor către cap şi pierderea densităţii osoase.
  • Cercetările arată că expunerea la radiaţii spaţiale similare cu cele de pe Marte poate provoca daune semnificative rinichilor.
  • Datele sugerează că civilii şi femeile, în special, pot reveni la starea normală mai rapid după călătoriile spaţiale comparativ cu astronauţii antrenaţi.
Urmărește
376 afișări
Imaginea articolului Oamenii de ştiinţă publică cea mai mare colecţie de date despre efectele călătoriilor în spaţiu asupra corpului uman

Sursa foto: AP

O colecţie de 44 de studii, axată în principal pe misiunea Inspiration4 din 2021, a dezvăluit informaţii esenţiale despre efectele călătoriilor în spaţiu asupra sănătăţii, scrie Smithsonian Magazine. Aceste date, care formează Space Omics and Medical Atlas (SOMA), reprezintă cea mai cuprinzătoare bază de informaţii despre medicina aerospaţială şi biologia spaţială realizată vreodată. Atlasul furnizează cunoştinţe esenţiale, pe măsură ce umanitatea se pregăteşte pentru misiuni spaţiale mai frecvente şi mai ambiţioase.

Impactul asupra sănătăţii în timpul călătoriilor spaţiale

Studiile arată că zborurile spaţiale de scurtă durată, precum misiunea de trei zile Inspiration4, provoacă efecte asupra sănătăţii similare cu cele experimentate de astronauţii aflaţi în misiuni de lungă durată. Acestea includ deplasarea lichidelor către cap, cauzând probleme de vedere, dureri de cap şi modificări ale structurii creierului, precum şi pierderea densităţii osoase şi atrofia musculară din cauza microgravitaţiei. În plus, astronauţii se confruntă cu riscuri crescute de cancer şi boli degenerative din cauza radiaţiilor spaţiale.

Noi probleme de sănătate

Dincolo de riscurile cunoscute, au apărut noi probleme. Cercetările pe şoareci expuşi la radiaţii similare cu cele de pe Marte au indicat daune semnificative ale rinichilor, sugerând probleme serioase de sănătate pentru oamenii aflaţi în misiuni de lungă durată pe Marte. Aceasta ridică posibilitatea ca viitorii călători spaţiali să necesite măsuri de protecţie împotriva radiaţiilor sau chiar intervenţii medicale, cum ar fi dializa, la întoarcerea lor.

Efectele călătoriilor spaţiale asupra civililor

Misiunea Inspiration4 a furnizat date valoroase despre modul în care călătoriile în spaţiu afectează civilii fără antrenament extins de astronauţi. După zbor, biomarkerii care s-au modificat au revenit la normal după câteva luni, sugerând că călătoriile spaţiale de scurtă durată nu reprezintă riscuri mai mari pentru civili decât pentru astronauţii antrenaţi. În mod notabil, datele sugerează că femeile se recuperează mai repede după călătoriile spaţiale decât bărbaţii, sistemele imunitare ale bărbaţilor arătând o perturbare prelungită.

Setul de date SOMA îmbunătăţeşte înţelegerea asupra impactului biologic al călătoriilor spaţiale şi subliniază importanţa continuării acestor cercetări în pregătirea pentru misiuni viitoare. Pe măsură ce oamenii de ştiinţă continuă să exploreze aceste descoperiri, ei subliniază adaptabilitatea corpului uman la condiţiile spaţiale şi afirmă fezabilitatea explorării umane dincolo de Pământ. În ciuda provocărilor, nu au fost identificate bariere semnificative care să împiedice umanitatea să călătorească în siguranţă către Marte şi înapoi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici