- Home
- Tehnologie
- (14.06.2024, 16:25)
- Bianca Popa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oamenii de ştiinţă publică cea mai mare colecţie de date despre efectele călătoriilor în spaţiu asupra corpului uman
- Zborurile spaţiale de scurtă durată induc probleme de sănătate similare celor experimentate în misiuni lungi, precum deplasarea lichidelor către cap şi pierderea densităţii osoase.
- Cercetările arată că expunerea la radiaţii spaţiale similare cu cele de pe Marte poate provoca daune semnificative rinichilor.
- Datele sugerează că civilii şi femeile, în special, pot reveni la starea normală mai rapid după călătoriile spaţiale comparativ cu astronauţii antrenaţi.
Urmărește
374 afișări
Sursa foto: AP
O colecţie de 44 de studii, axată în principal pe misiunea Inspiration4 din 2021, a dezvăluit informaţii esenţiale despre efectele călătoriilor în spaţiu asupra sănătăţii, scrie Smithsonian Magazine. Aceste date, care formează Space Omics and Medical Atlas (SOMA), reprezintă cea mai cuprinzătoare bază de informaţii despre medicina aerospaţială şi biologia spaţială realizată vreodată. Atlasul furnizează cunoştinţe esenţiale, pe măsură ce umanitatea se pregăteşte pentru misiuni spaţiale mai frecvente şi mai ambiţioase.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
Impactul asupra sănătăţii în timpul călătoriilor spaţiale
Studiile arată că zborurile spaţiale de scurtă durată, precum misiunea de trei zile Inspiration4, provoacă efecte asupra sănătăţii similare cu cele experimentate de astronauţii aflaţi în misiuni de lungă durată. Acestea includ deplasarea lichidelor către cap, cauzând probleme de vedere, dureri de cap şi modificări ale structurii creierului, precum şi pierderea densităţii osoase şi atrofia musculară din cauza microgravitaţiei. În plus, astronauţii se confruntă cu riscuri crescute de cancer şi boli degenerative din cauza radiaţiilor spaţiale.
Noi probleme de sănătate
Dincolo de riscurile cunoscute, au apărut noi probleme. Cercetările pe şoareci expuşi la radiaţii similare cu cele de pe Marte au indicat daune semnificative ale rinichilor, sugerând probleme serioase de sănătate pentru oamenii aflaţi în misiuni de lungă durată pe Marte. Aceasta ridică posibilitatea ca viitorii călători spaţiali să necesite măsuri de protecţie împotriva radiaţiilor sau chiar intervenţii medicale, cum ar fi dializa, la întoarcerea lor.
Efectele călătoriilor spaţiale asupra civililor
Misiunea Inspiration4 a furnizat date valoroase despre modul în care călătoriile în spaţiu afectează civilii fără antrenament extins de astronauţi. După zbor, biomarkerii care s-au modificat au revenit la normal după câteva luni, sugerând că călătoriile spaţiale de scurtă durată nu reprezintă riscuri mai mari pentru civili decât pentru astronauţii antrenaţi. În mod notabil, datele sugerează că femeile se recuperează mai repede după călătoriile spaţiale decât bărbaţii, sistemele imunitare ale bărbaţilor arătând o perturbare prelungită.
Setul de date SOMA îmbunătăţeşte înţelegerea asupra impactului biologic al călătoriilor spaţiale şi subliniază importanţa continuării acestor cercetări în pregătirea pentru misiuni viitoare. Pe măsură ce oamenii de ştiinţă continuă să exploreze aceste descoperiri, ei subliniază adaptabilitatea corpului uman la condiţiile spaţiale şi afirmă fezabilitatea explorării umane dincolo de Pământ. În ciuda provocărilor, nu au fost identificate bariere semnificative care să împiedice umanitatea să călătorească în siguranţă către Marte şi înapoi.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: X ascunde acum cine dă „like” altor mesaje
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe