- Home
- Tehnologie
- (14.06.2024, 16:25)
- Bianca Popa
Oamenii de ştiinţă publică cea mai mare colecţie de date despre efectele călătoriilor în spaţiu asupra corpului uman
- Zborurile spaţiale de scurtă durată induc probleme de sănătate similare celor experimentate în misiuni lungi, precum deplasarea lichidelor către cap şi pierderea densităţii osoase.
- Cercetările arată că expunerea la radiaţii spaţiale similare cu cele de pe Marte poate provoca daune semnificative rinichilor.
- Datele sugerează că civilii şi femeile, în special, pot reveni la starea normală mai rapid după călătoriile spaţiale comparativ cu astronauţii antrenaţi.
Urmărește
376 afișări
Sursa foto: AP
O colecţie de 44 de studii, axată în principal pe misiunea Inspiration4 din 2021, a dezvăluit informaţii esenţiale despre efectele călătoriilor în spaţiu asupra sănătăţii, scrie Smithsonian Magazine. Aceste date, care formează Space Omics and Medical Atlas (SOMA), reprezintă cea mai cuprinzătoare bază de informaţii despre medicina aerospaţială şi biologia spaţială realizată vreodată. Atlasul furnizează cunoştinţe esenţiale, pe măsură ce umanitatea se pregăteşte pentru misiuni spaţiale mai frecvente şi mai ambiţioase.
Impactul asupra sănătăţii în timpul călătoriilor spaţiale
Studiile arată că zborurile spaţiale de scurtă durată, precum misiunea de trei zile Inspiration4, provoacă efecte asupra sănătăţii similare cu cele experimentate de astronauţii aflaţi în misiuni de lungă durată. Acestea includ deplasarea lichidelor către cap, cauzând probleme de vedere, dureri de cap şi modificări ale structurii creierului, precum şi pierderea densităţii osoase şi atrofia musculară din cauza microgravitaţiei. În plus, astronauţii se confruntă cu riscuri crescute de cancer şi boli degenerative din cauza radiaţiilor spaţiale.
Noi probleme de sănătate
Dincolo de riscurile cunoscute, au apărut noi probleme. Cercetările pe şoareci expuşi la radiaţii similare cu cele de pe Marte au indicat daune semnificative ale rinichilor, sugerând probleme serioase de sănătate pentru oamenii aflaţi în misiuni de lungă durată pe Marte. Aceasta ridică posibilitatea ca viitorii călători spaţiali să necesite măsuri de protecţie împotriva radiaţiilor sau chiar intervenţii medicale, cum ar fi dializa, la întoarcerea lor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Efectele călătoriilor spaţiale asupra civililor
Misiunea Inspiration4 a furnizat date valoroase despre modul în care călătoriile în spaţiu afectează civilii fără antrenament extins de astronauţi. După zbor, biomarkerii care s-au modificat au revenit la normal după câteva luni, sugerând că călătoriile spaţiale de scurtă durată nu reprezintă riscuri mai mari pentru civili decât pentru astronauţii antrenaţi. În mod notabil, datele sugerează că femeile se recuperează mai repede după călătoriile spaţiale decât bărbaţii, sistemele imunitare ale bărbaţilor arătând o perturbare prelungită.
Setul de date SOMA îmbunătăţeşte înţelegerea asupra impactului biologic al călătoriilor spaţiale şi subliniază importanţa continuării acestor cercetări în pregătirea pentru misiuni viitoare. Pe măsură ce oamenii de ştiinţă continuă să exploreze aceste descoperiri, ei subliniază adaptabilitatea corpului uman la condiţiile spaţiale şi afirmă fezabilitatea explorării umane dincolo de Pământ. În ciuda provocărilor, nu au fost identificate bariere semnificative care să împiedice umanitatea să călătorească în siguranţă către Marte şi înapoi.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. A început deportarea în masă a imigranților ilegali
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: X ascunde acum cine dă „like” altor mesaje
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump