Omenierea va mai avea de aşteptat pâna la întoarcerea pe lună. Misiunea Artemis, amânată

NASA a anunţat că amână misiunea Artemis 3, care urma să retrimită astronauţi pe Lună pentru prima dată de la încheierea misiunii Apollo în 1972, precum şi misiunea Artemis 2, în cadrul căreia un echipaj urma să facă ocolul Lunii fără a ateriza, scrie TF1.

Urmărește
272 afișări
Imaginea articolului Omenierea va mai avea de aşteptat pâna la întoarcerea pe lună. Misiunea Artemis, amânată

Omenierea va mai avea de aşteptat pâna la întoarcerea pe lună. Misiunea Artemis, amânată

„Ne ajustăm calendarul, vizând Artemis 2 în septembrie 2025, iar Artemis 3 în septembrie 2026", a declarat şeful NASA, Bill Nelson, în cadrul unei conferinţe de presă.

Artemis 2 era programat iniţial pentru sfârşitul anului 2024, iar Artemis 3 pentru sfârşitul anului 2025.

„Siguranţa este prioritatea noastră numărul unu”, a declarat Bill Nelson, precizând că echipele au nevoie de mai mult timp.

Scopul programului Artemis este de a stabili o prezenţă durabilă pe Lună, în vederea pregătirii călătoriei primului echipaj spre Marte. Programul a fost inaugurat în 2022 cu misiunea Artemis 1, care a pilotat cu succes nava spaţială Orion în jurul Lunii pentru a o testa fără echipaj.

Misiunea Artemis 2 era programată să dureze aproximativ zece zile să trimită patru astronauţi, trei americani şi un canadian, într-o călătorie în jurul Lunii, fără a aseleniza.

Un raport al Biroului Inspectorului General al NASA, publicat în noiembrie, a indicat o serie de probleme care trebuiau rezolvate înainte de decolarea misiunii. În primul rând, în timpul misiunii Artemis 1, scutul termic care proteja capsula Orion la reintrarea în atmosfera terestră a fost modificat „într-un mod neaşteptat”, potrivit raportului. În plus, platforma folosită pentru a transporta uriaşa rachetă SLS „a suferit mai multe daune decât se aştepta”.

Artemis 3 va fi atunci prima misiune de aterizare a astronauţilor pe suprafaţa lunară după mai bine de 50 de ani. Însă două componente esenţiale nu sunt încă pregătite: în primul rând, un modul de aterizare lunară, comandat la compania spaţială SpaceX, şi în al doilea rând costume spaţiale adaptate la mediul lunar, a căror dezvoltare a fost încredinţată companiilor Axiom Space şi Collins Aerospace.

Modul de aterizare lunară al SpaceX va fi o versiune modificată a navei Starship, aflată în prezent în curs de dezvoltare de către compania miliardarului Elon Musk. Primele două zboruri ale Starship, montat pe propulsorul său Super Heavy, s-au încheiat cu explozii în 2023. Pentru a ajunge pe Lună, Starship va trebui, de asemenea, să fie realimentat în zbor, o operaţiune riscantă şi încă netestată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici