OMS avertizează cu privire la utilizarea reţelelor sociale de către tineri. Românii stau prost

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează cu privire la utilizarea din ce în ce mai „problematică” a reţelelor sociale de către tineri. Din ce în ce mai mulţi dintre adolescenţi prezintă simptome similare cu cele ale dependenţei, arată specialiştii organizaţiei mondiale. Românii stau prost.

Urmărește
228 afișări
Imaginea articolului OMS avertizează cu privire la utilizarea reţelelor sociale de către tineri. Românii stau prost

OMS avertizează cu privire la utilizarea reţelelor sociale de către tineri. Românii stau prost

Utilizarea „problematică” a reţelelor sociale este în creştere în rândul tinerilor europeni, susţine OMS. De asemenea, tinerii riscă să dezvolte o dependenţă de jocuri, a avertizat organizaţia, potrivit Le Figaro.

„Avem nevoie de acţiuni imediate şi susţinute pentru a ajuta adolescenţii să oprească utilizarea potenţial dăunătoare a reţelelor sociale, care s-a demonstrat că duce la depresie, hărţuire, anxietate şi rezultate educaţionale slabe”, a declarat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge.

În 2022, 11% dintre adolescenţi (13% dintre fete şi 9% dintre băieţi) au avut semne de „utilizare problematică” a reţelelor sociale. Cu patru ani înainte au fost doar 7% cu astfel de probleme. În total, au fost analizaţi 280.000 de tineri cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani.

Acest fenomen este cel mai răspândit în rândul adolescenţilor români de 13 şi 15 ani, afectând 28% dintre aceştia, mai anunţă OMS. La polul opus sunt adolescenţii olandezi afectaţi în proporţie de 3%.

O altă sursă de îngrijorare este faptul că o treime dintre adolescenţi joacă jocuri online zilnic şi 22% dintre ei timp de cel puţin patru ore.

„Este esenţial să luăm măsuri pentru a proteja tinerii, astfel încât aceştia să poată naviga în peisajul digital în siguranţă şi să poată face alegeri în cunoştinţă de cauză cu privire la activităţile lor online, maximizând beneficiile, minimizând în acelaşi timp riscurile pentru bunăstarea lor mentală şi socială” a spus un oficial OMS/Europa, Natasha Azzopardi-Muscat.

Agenţia ONU a subliniat şi avantajele utilizării responsabile a reţelelor sociale. De aceea, OMS recomandă autorităţilor naţionale să îmbunătăţească mediile digitale şi măsurile educaţionale pentru a le permite tinerilor să fie în siguranţă în lumea digitală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici