- Home
- Tehnologie
- BUCUREŞTI, (09.02.2024, 11:27)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Opt din zece lideri la nivel global se aşteaptă ca Gen AI să le transforme organizaţia
- Opt din zece lideri la nivel global se aşteaptă ca Gen AI să le transforme organizaţia în următorii trei ani.
- Îmbunătăţirea eficienţei şi a productivităţii şi reducerea costurilor sunt principalele zone de interes.
Urmărește
159 afișări
Opt din zece lideri la nivel global se aşteaptă ca Gen AI să le transforme organizaţia
Aşteptările cu privire la inteligenţa artificială generativă (Gen AI) rămân ridicate în rândul liderilor la nivel global, opt din zece respondenţi (79%) la studiul Deloitte „The State of Generative AI in the Enterprise: Now decides next” fiind de părere că tehnologia le va transforma organizaţia în următorii trei ani.
Mai mult de jumătate dintre respondenţi susţin că se vor concentra în special pe beneficiile tactice oferite de tehnologie, cum ar fi îmbunătăţirea eficienţei şi a productivităţii (56%) şi reducerea costurilor (35%).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
Pe de altă parte, zonele considerate strategice, printre care încurajarea inovaţiei (29%) şi descoperirea de noi idei şi informaţii (19%), nu sunt tratate ca priorităţi.
În ceea ce priveşte provocările, respondenţii menţionează lipsa angajaţilor cu abilităţi de natură tehnică drept cea mai mare barieră în procesul de adoptare a Gen AI. Doar 22% dintre lideri consideră că organizaţiile sunt bine sau foarte bine pregătite pentru a rezolva aspectele problematice legate de capitalul uman pe care le generează adoptarea Gen AI.
În plus, puţini respondenţi se concentrează pe educare şi recalificare, 47% dintre organizaţii susţinând că îşi învaţă suficient angajaţii cu privire la funcţiile, beneficiile şi valoarea generate de Gen AI. Cu toate acestea, este de aşteptat ca prima generaţie de experţi în Gen AI să se concentreze pe educarea şi recalificarea angajaţilor şi pe atragerea de capital uman cu abilităţi tehnice pentru gestionarea iniţiativelor legate de Gen AI. De exemplu, 74% dintre respondenţii care au expertiză vastă în Gen AI menţionează că îşi instruiesc angajaţii, faţă de 27% dintre respondenţii care deţin „o oarecare” expertiză.
„Dezvoltarea abilităţilor necesare va deveni o prioritate pentru organizaţiile care doresc să înceapă transformarea cu ajutorul soluţiilor AI şi, după cum subliniază raportul, este important ca liderii să aibă atitudinea unui începător în acest domeniu. Cu alte cuvinte, să creeze o cultură a învăţării constante, dat fiind că noi modele, funcţii şi moduri de utilizare a tehnologiei apar într-un ritm alert, să îşi propună să crească gradul de cunoaştere a Gen AI în întreaga organizaţie şi să abordeze de o manieră interdisciplinară implementarea proiectelor Gen AI”, a declarat Andrei Ionescu, Consulting Market Leader, Deloitte România.
Guvernanţa şi managementul riscului, bariere în adoptarea Gen AI
Guvernanţa şi managementul riscului sunt, de asemenea, bariere în procesul de adoptare a Gen AI, arată studiul, doar un sfert dintre participanţi considerând că organizaţiile sunt bine sau foarte bine pregătite să abordeze aceste provocări. Cele mai mari preocupări ale respondenţilor legate de guvernanţă sunt lipsa încrederii în rezultate (36%), riscurile privind proprietatea intelectuală (35%), utilizarea necorespunzătoare a datelor clienţilor sau consumatorilor (34%), capacitatea de a respecta reglementările (33%) şi lipsa transparenţei (31%).
În ceea ce priveşte cele mai frecvente riscuri, organizaţiile citează rezultatele şi informaţiile eronate („hallucinations”), aspectele juridice precum plagiatul, încălcarea drepturilor de autor şi răspunderea pentru erori, confidenţialitatea şi proprietatea asupra datelor.
Cu toate acestea, organizaţiile fac progrese în managementul riscurilor legate de Gen AI, subliniază studiul, chiar dacă ponderea acestora este mică. Unele dintre organizaţiile participante la studiu gestionează deja în mod activ riscurile rezultate în urma implementării Gen AI prin acţiuni precum monitorizarea cerinţelor de reglementare şi asigurarea conformităţii (47%), stabilirea unui cadru de guvernanţă pentru Gen AI (46%) şi efectuarea de audituri interne şi teste asupra instrumentelor şi aplicaţiilor Gen AI (42%).
Riscurile asociate cu Gen AI îi determină pe mulţi lideri să solicite crearea unui cadru solid de reglementare şi cooperarea la nivel global. Opt din zece lideri care au participat la studiu (78%) au declarat că este nevoie de mai multe reglementări guvernamentale legate de AI, în timp ce şapte din zece (72%) au menţionat că în prezent nu există suficientă colaborare la nivel global pentru a asigura o dezvoltare responsabilă a sistemelor bazate pe AI.
În linie cu accentul pus pe beneficiile tactice oferite de Gen AI, majoritatea organizaţiilor se bazează în continuare pe soluţii standard, cum ar fi aplicaţii ce integrează Gen AI menite să sporească productivitatea (71%), aplicaţii standard (68%), platforme de tip enterprise (61%) şi tehnologii bazate pe modele lingvistice mari disponibile public (large language models - LLM) (56%). Relativ puţine organizaţii utilizează soluţii specifice bazate pe Gen AI, cum ar fi aplicaţii software dedicate unei industrii (23%), LLM-uri private (32%) şi/sau LLM-uri de tip open-source personalizate pentru ele (25%).
Raportul a fost realizat în perioada octombrie-decembrie 2023, în rândul a peste 2.800 de lideri de business şi de tehnologie cu expertiză în AI.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe