Primul consilier vocaţional digital. Maria va oferi consiliere vocaţională în rândul elevilor

Mai bine de o treime dintre tinerii români nu reuşesc să activeze în domeniul în care s-au pregătit professional, susţin statisticile publicate de Eurostat. Una dintre cauze este lipsa sau insuficienta consiliere vocaţională în rândul elevilor.

Urmărește
276 afișări
Imaginea articolului Primul consilier vocaţional digital. Maria va oferi consiliere vocaţională în rândul elevilor

Primul consilier vocaţional digital. Maria va oferi consiliere vocaţională în rândul elevilor

În acest context, INACO lansează primul consilier vocaţional digital – Maria, în cadrul celei de-a şasea ediţii a proiectului Ghidul Meseriilor Viitorului, derulat de INACO-Iniţiativa pentru Competitivitate şi finanţat de Primăria Sectorului 3.

„Îndrumarea în carieră pentru elevii de gimnaziu şi de liceu este nevoia momentului în educaţia românească. Globalizarea, ascensiunea AI în mai toate domeniile, incertitudinea şi nesiguranţa de pe piaţa muncii, transformarea continuă a joburilor – toate cer imperios ca elevii să poată beneficia de consiliere vocaţională la timpul potrivit. Deseori suntem întrebaţi de părinţi şi profesori care e cea mai potrivită vârstă pentru consiliere vocaţională. Intervalul de vâsrstă recomandat este ȋntre 13-17 ani", declară Andreea Paul, fondatoarea şi preşedinta INACO.

În perioada iulie-septembrie, experţii INACO, sub coordonarea lui Adrian Tudor, lucrează la conceperea unui RoboChat pe nume Maria, care va fi viitorul consilier vocaţional al elevilor din România. Maria va interacţiona cu elevii 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Acest instrument va completa sprijinul primit din partea consilierilor şcolari şi vocaţionali existenţi deja în şcoli, a cadrelor didactice şi a părinţilor deopotrivă. În interacţiunea cu utilizatorii, Maria încearcă să înţeleagă mai bine aşteptările oamenilor cu privire la generaţiile tinere şi Meseriile Viitorului -  https://inaco.ro/robochat-maria.

Maria îşi va începe rolul de consilier vocaţional al elevilor din România începând cu primul modul al anului şcolar 2023-2024.

În paralel, echipa de experţi INACO actualizează Ghidul Meseriilor Viitorului (GMV) – ediţia a VI-a, într-un format cât mai accesibil, practic şi atractiv, non-formal, dedicat elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor, care explică felul în care revoluţiile industriale creează impact pe piaţa muncii şi în viaţa oamenilor.

În acord cu ediţia a VI-a a Ghidului Meseriilor Viitorului, experţii INACO vor susţine, în luna octombrie, sesiuni de instruire cu cel puţin 150 de cadre didactice şi cu cel puţin 350 de elevi din sectorul 3 al Capitalei.

Proiectul este conceput şi derulat de INACO-Iniţiativa pentru Competitivitate şi finanţat de Primăria Sectorului 3, cu fonduri nerambursabile de la bugetul local.

********************

INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate este o comunitate non-profit de manageri, consultanţi, analişti, experţi în domeniul economic, educaţional, conectată la reţeaua de specialişti în economia de stat şi privată din România. INACO sprijină prin analiză, investigaţie, cercetare şi propunerea de soluţii ridicarea nivelului de competitivitate economică a instituţiilor publice şi al mediului de afaceri din România.
INACO crede că raportarea la tendinţele tehnologice, ştiinţifice, economice şi sociale ale viitorului prin educaţie non-formală şi consiliere vocaţională este obligatorie pentru competitivitatea tinerilor, pentru a fi împliniţi în viaţa profesională, prin corelarea propriilor aptitudini şi vocaţii cu alegerile educaţionale şi profesionale potrivite.
Toate celelalte cinci ediţii ale Ghidului Meseriilor Viitorului au fost susţinute de către Primăria Sectorului 3, în competiţia deschisă dedicată finanţării ONG-urilor în perioada 2018-2021.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici