Primul reactor comercial de fuziune nucleară din lume ar putea fi construit la o centrală electrică din Marea Britanie

  • O centrală electrică a fost aleasă pentru a găzdui primul prototip de reactor comercial de fuziune nucleară din Marea Britanie şi, potenţial, din lume.
  • Fuziunea este o sursă potenţială de energie curată aproape nelimitată, dar în prezent este realizată doar în cadrul unor experimente.
  • Guvernul preselecţionase cinci locaţii, dar a ales centrala West Burton A din Nottinghamshire.
Urmărește
18573 afișări
Imaginea articolului Primul reactor comercial de fuziune nucleară din lume ar putea fi construit la o centrală electrică din Marea Britanie

Sursa foto: Twitter

Centrala ar trebui să fie operaţională până la începutul anilor 2040, a declarat un purtător de cuvânt al Autorităţii Britanice pentru Energie atomică (UKAEA).
 
Guvernul promisese peste 220 de milioane de lire sterline pentru programul STEP (Spherical Tokamak for Energy Production), condus de UKAEA.
 
Secretarul pentru afaceri Jacob Rees-Mogg a anunţat alegerea guvernului într-un discurs la conferinţa Partidului Conservator din Birmingham.
 
„De-a lungul deceniilor, ne-am stabilit ca pionieri în ştiinţa fuziunii şi, ca ţară, capacităţile noastre de a depăşi aceste obstacole sunt de neegalat, iar eu sunt încântat să fac un anunţ privind un pas vital în această misiune", a declarat el. „Centrala va fi prima de acest tip, construită până în 2040 şi capabilă să introducă energie în reţea, iar în acest fel va dovedi lumii întregi viabilitatea comercială a energiei de fuziune”.
 
Fuziunea, procesul care are loc în interiorul soarelui, creează energie prin forţarea atomilor să se unească. Este opusul reactoarelor nucleare standard, care se bazează pe fisiune, despărţind atomii.
 
Fuziunea este considerată sigură şi curată, dar până în prezent s-a dovedit a fi dificil de exploatat.
 
Criticii au declarat că există încă obstacole uriaşe de depăşit, iar unii experţi consideră că tehnologiile regenerabile existente şi dovedite oferă o modalitate mai economică şi mai oportună de a aborda schimbările climatice.
 
Brendan Clarke-Smith, deputat conservator pentru Bassetlaw - circumscripţia în care se află centrala electrică - a calificat ştirea drept "un adevărat schimbător de situaţie".
 
„Vorbim despre investiţii de miliarde de dolari, vorbim despre ceva cu adevărat semnificativ la nivel mondial care vine în nordul Nottinghamshire, iar ceea ce va face pentru locuri de muncă, investiţii, chiar face ca totul să fie altceva", a declarat el pentru BBC.
 
„Aceasta nu este o investiţie mică, este ca şi cum Toyota sau Rolls-Royce ar veni în circumscripţia electorală, poate chiar mai mult decât atât”.
 
Deputatul conservator pentru Mansfield şi liderul Consiliului Judeţean Nottinghamshire, Ben Bradley, a adăugat: „Vom alimenta din nou naţiunea cu energie şi abia aştept. Este o tehnologie nouă, am dovedit că funcţionează, iar nordul Nottinghamshire va fi centrul cercetării, al inovaţiei, al comercializării şi al vânzării acesteia în lume”.
 
Serviciul de raportare a democraţiei locale a declarat că proiectul va înlocui situl centralei electrice pe bază de cărbune - deţinut de gigantul energetic francez EDF - care urmează să fie închis în acest an.
 
Matt Sykes, directorul general al diviziei Generation a EDF, a declarat: „Nu este o problemă: Suntem absolut încântaţi de faptul că UKAEA a selectat situl West Burton din Nottinghamshire pentru a găzdui primul reactor de fuziune din Marea Britanie. Zona a fost asociată cu producţia de energie timp de peste 60 de ani. Dezvoltarea unui nou proiect atât de interesant continuă această tradiţie şi are potenţialul de a transforma atât regiunea, cât şi aprovizionarea cu energie pe termen lung a Regatului Unit”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici