- Home
- Tehnologie
- (22.06.2021, 15:32)
- Raisa Humeniuc
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primul sistem robotic de curăţare a deşeurilor de pe fundul oceanelor se face la Cluj
- Sistemul SeaClear, se bazează pe drone şi roboţi subacvatici.
- Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Cluj antrenează roboţii.
- Primele teste vor avea loc la toamnă în Dubrovnik.
Urmărește
3518 afișări
Foto: Profimedia
Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Cluj vor să salveze oceanele lumii. Împreună cu alţi şapte parteneri europeni, aceştia lucrează la primul sistem robotic inteligent care să cureţe oceanele.
Momentan, colectarea deşeurilor de pe fundul apelor se face cu scafandri, în acţiuni costisitoare şi adesea periculoase.
„Rolul nostru este acela de a cartografia deşeurile de pe fundul mării. Avantajul principal este unul de cost şi de siguranţă. De cost, fiindcă o echipă de scafandrii trebuie susţinută şi de o echipă de operatori care stau tot timpul la suprafaţă. Sistemul nostru robotic poate să lucreze, în principiu, de dimineaţă până seara fără să se oprească,” a declarat Lucian Buşoniu, coordonatorul echipei de cercetători din România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
„Avem robotul de suprafaţă care este conectat prin două cabluri ombilicare de roboţii subacvatici, un roboţel mai mic care scanează după deşeuri şi un roboţel mai mare care adună deşeurile şi le depune apoi într-un coş, iar drona este sus în aer şi încearcă şi ea să detecteze deşeurile,” a explicat Lucian Buşoniu.
SeaClear este un proiect European în valoare de 5 milioane de euro, iar primele teste se vor face la toamnă, în Dubrovnik. Cercetătorii preconizează că o echipă de 4 roboţi ar putea să strângă pe zi peste 3 metri cubi de gunoaie de pe fundul oceanelor
„Drona ne ajută să detectăm deşeurile din aer pentru că are o idee mult mai largă. Asta putem face doar când apa e curată. În plus ne ajută să detectăm trafic pe lângă sistemul nostru, astfel încât să evităm coleziuni,” a spus Tassos Natsakis, şef de lucrare departament automatică UTCN Cluj.
Peste 10 milioane de tone de plastic ajung în mări şi oceane în fiecare an, iar specialiştii spun că există riscul ca, în anul 2050, să găsim în ape mai mult plastic decât peşte.
Anual se produc cca. 280 de milioane de tone de plastic, iar 20% ajung pe fundul apelor. Peste 10 milioane de tone de plastic ajung în mări şi oceane în fiecare an. Plasticul ucide în jur de 100 de mii de vietăţi marine pe an.
Oceanele din întreaga lume sunt poluate cu până la 66 de milioane de tone de deşeuri. Pe lângă sticle sau cauciucuri, plasticul ocupă cel mai mult loc pe fundul oceanelor. Nici apele din România nu sunt mai curate. Sistemul SeaClear, ar putea să cureţe şi lacurile de acumulare din ţara noastră.
Tipuri de deşeuri marine
- 49% obiecte din plastic de unică folosinţă
- 27% deşeuri din plastic provenite din echipamentele de pescuit
- 18% deşeuri din alte matriale
- 6% alte obiecte din plastic
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: FOTO & VIDEO. Cum arată noul model Dacia Duster
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36