Prima pagină » Tehnologie » Proces antitrust istoric pentru Meta. Zuckerberg ar putea fi forțat să vândă Instagram și WhatsApp

Proces antitrust istoric pentru Meta. Zuckerberg ar putea fi forțat să vândă Instagram și WhatsApp

Luni începe procesul antitrust care vizează compania Meta, a lui Mark Zuckerberg. Guvernul SUA susține că societatea lui Mark Zuckerberg a construit ilegal un „monopol al rețelelor sociale” prin ani de „comportament anticoncurențial”.
Proces antitrust istoric pentru Meta. Zuckerberg ar putea fi forțat să vândă Instagram și WhatsApp
Foto: Hepta

Gigantul social media Meta va fi judecat la Washington pentru acuzațiile că a monopolizat platformele de social media. În cazul în care judecătorul va da dreptate guvernului american, Meta ar putea fi obligată să se despartă prin vânzarea Instagram și WhatsApp, scrie CNN.

Comisia federală americană pentru comerț (FTC) dorește ca Meta, care deține și Facebook, să revină asupra achizițiilor făcute în urmă cu mai bine de un deceniu.

Meta este acuzată că a abuzat de puterea sa de piață pentru a achiziționa Instagram și WhatsApp înainte ca acestea să poată deveni concurente.

Începerea procesului constituie o lovitură dată speranței șefului Meta, Mark Zuckerberg, că Donald Trump ar putea renunța la acest caz în cel de-al doilea mandat al său, potrivit Deutsche Welle.

Meta a cumpărat Instagram în 2012 pentru aproximativ 1 miliard de dolari și WhatsApp în 2014 pentru aproximativ 22 de miliarde de dolari.

Cum se apără Meta?

Pentru moment, Meta neagă acuzațiile privind monopolul din sfera rețelelor sociale și argumentează că alte platforme, cum ar fi TikTok, deținută de compania chineză ByteDance, oferă o concurență adecvată pe piață.

Potrivit CNN, un purtător de cuvânt al companiei a prezentat în public câteva argumente favorabile lui Trump înainte de data începerii procesului.

„Autoritățile de reglementare ar trebui să sprijine inovarea americană, mai degrabă decât să încerce să desființeze o mare companie americană și să avantajeze și mai mult China în chestiuni critice precum inteligența artificială”, a declarat acesta.