Războiul cipurilor dintre SUA şi China: Olanda ia măsuri pentru a restricţiona unele exporturi de tehnologie

  • Guvernul olandez va impune restricţii asupra exporturilor "celor mai avansate" tehnologii de microcipuri ale ţării pentru a proteja securitatea naţională, în urma unei măsuri similare luate de SUA.
  • Acestea vor include produsele producătorului de echipamente pentru cipuri ASML, o firmă cheie în lanţul global de aprovizionare cu microcipuri.
  • Ca răspuns, China a lansat o plângere oficială împotriva acestei măsuri.
  • Aceasta a declarat că speră ca Ţările de Jos să nu "urmeze abuzul măsurilor de control al exporturilor de către anumite ţări".
Urmărește
1908 afișări
Imaginea articolului Războiul cipurilor dintre SUA şi China: Olanda ia măsuri pentru a restricţiona unele exporturi de tehnologie

Războiul cipurilor dintre SUA şi China: Olanda ia măsuri pentru a restricţiona unele exporturi de tehnologie

China a numit în mod frecvent SUA "hegemonie tehnologică" ca răspuns la controalele la export impuse de Washington.

Semiconductorii, care alimentează orice, de la telefoane mobile la echipamente militare, se află în centrul unei dispute acerbe între SUA şi China.
 
O purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat că demersul olandez urmăreşte să priveze China de dreptul său de a se dezvolta, potrivit BBC.
 
Dexter Roberts, membru senior al grupului de reflecţie Atlantic Council, cu sediul la Washington, a declarat că decizia Olandei a fost "un adevărat pas înainte, o adevărată victorie pentru SUA şi, de asemenea, o veste foarte proastă pentru China".
 
„Relaţiile dintre SUA şi China sunt deja într-o situaţie destul de proastă. Acest lucru va înrăutăţi în mod clar lucrurile şi mai mult".
 
Măsurile vor afecta "tehnologii foarte specifice din ciclul de producţie a semiconductorilor", a declarat ministrul olandez al Comerţului, Liesje Schreinemacher.
 
„Olanda consideră că este necesar, din motive de securitate naţională şi internaţională, ca această tehnologie să fie pusă sub control cât mai curând posibil", a declarat ea într-o scrisoare adresată miercuri legislatorilor.
 
Schreinemacher a adăugat că guvernul olandez a luat în considerare "evoluţiile tehnologice şi contextul geopolitic", fără a numi China sau ASML.
 
În conformitate cu noile norme, companiile vor trebui să solicite licenţe pentru a exporta tehnologie, inclusiv "cea mai avansată litografie şi depunere prin imersie Deep Ultra Violet (DUV)".
 
ASML a declarat într-o declaraţie că se aşteaptă ca restricţiile să se aplice "celor mai avansate sisteme DUV de imersie" ale sale.
 
Compania a adăugat că, "pe baza anunţului de astăzi, a aşteptărilor noastre privind politica de acordare a licenţelor de către guvernul olandez şi a situaţiei actuale a pieţei, nu ne aşteptăm ca aceste măsuri să aibă un efect semnificativ asupra perspectivelor noastre financiare".
 
Aparatele de litografie folosesc lasere pentru a imprima modele minuscule pe siliciu, ca parte a procesului de fabricare a microcipurilor.
 
Din 2019, guvernul olandez a împiedicat ASML să vândă cele mai avansate maşini de litografie ale sale în China.
 
În octombrie, Washingtonul a anunţat că va solicita licenţe pentru companiile care exportă cipuri în China folosind instrumente sau software din SUA, indiferent de locul în care acestea sunt fabricate în lume.
 
SUA a făcut presiuni asupra Olandei şi Japoniei pentru a adopta restricţii similare.
 
Între timp, Ministerul Comerţului din Coreea de Sud şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la politica SUA privind semiconductorii la începutul acestei săptămâni.
 
Guvernul sud-coreean va clarifica faptul că condiţiile din Legea privind cipurile ar putea adânci incertitudinile de afaceri, ar putea încălca drepturile de gestionare şi tehnologie ale companiilor, precum şi ar putea face Statele Unite mai puţin atractive ca opţiune de investiţii", a declarat ministerul.
 
Coreea de Sud găzduieşte mari producători de microprocesoare, inclusiv cel mai mare producător de cipuri de memorie din lume, Samsung.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici