- Home
- Tehnologie
- (10.06.2022, 08:28)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Roboţii, tot mai aproape de realitate. Cercetătorii au crea un deget robotic acoperit cu piele care se poate vindeca singură
- Oamenii de ştiinţă au creat un deget robot "uşor transpirat" cu piele vie.
- Inovaţia japoneză este considerată a avea potenţialul de a "construi o nouă relaţie între oameni şi roboţi”.
Urmărește
4254 afișări
Sursa foto: Twitter
Oamenii de ştiinţă japonezi au dezvoltat un deget robotic "uşor transpirat" acoperit cu piele vie, într-un progres despre care ei spun că aduce roboţii cu adevărat asemănători cu oamenii cu un pas mai aproape.
Degetul, care s-a dovedit a fi capabil să se vindece singur, este considerat o realizare tehnică impresionantă care estompează graniţa dintre carnea vie şi maşină. Dar oamenii de ştiinţă au fost împărţiţi în privinţa faptului dacă oamenii vor fi încântaţi de anatomia sa vie sau dacă o vor găsi înfricoşătoare, potrivit The Guardian.
„Suntem surprinşi de cât de bine se adaptează ţesutul pielii la suprafaţa robotului", a declarat Shoji Takeuchi, profesor la Universitatea din Tokyo, care a condus lucrarea. „Dar această lucrare este doar primul pas spre crearea de roboţi acoperiţi cu piele vie".
Echipa susţine că umanoizii mai asemănători cu viaţa ar putea interacţiona cu oamenii într-un mod mai natural într-o serie de roluri, inclusiv în îngrijirea medicală şi în industria serviciilor.
„Cred că pielea vie este soluţia supremă pentru a oferi roboţilor aspectul şi atingerea unor fiinţe vii, deoarece este exact acelaşi material care acoperă corpurile animalelor", a declarat Takeuchi. El a adăugat că astfel de progrese au potenţialul de a "construi o nouă relaţie între oameni şi roboţi".
Oamenii de ştiinţă au produs anterior grefe de piele - foi de piele care pot fi cusute împreună în cadrul unei intervenţii chirurgicale de reconstrucţie, de exemplu -, dar s-au străduit să creeze piele vie pe obiecte tridimensionale şi dinamice.
În cea mai recentă lucrare, echipa a scufundat mai întâi degetul robotizat într-un cilindru umplut cu o soluţie de colagen şi fibroblaste dermice umane, cele două componente principale care alcătuiesc ţesuturile conjunctive ale pielii. Acestea au acoperit suprafaţa ca un grund de vopsea, oferind un strat fără cusur pentru ca următorul strat de celule - keratinocite epidermice umane - să se lipească de el.
Îndoirea degetului înainte şi înapoi a provocat apariţia unor riduri cu aspect natural pe articulaţii, iar atunci când a fost rănită, pielea creată s-a putut autovindeca la fel ca cea umană cu ajutorul unui bandaj de colagen şi, potrivit cercetătorilor, se simte ca o piele normală.
Degetul este o lucrare în curs de realizare: pielea sa este mult mai slabă decât pielea naturală şi trebuie menţinută umedă, deoarece, fără un sistem circulator, celulele ar muri dacă s-ar usca. De asemenea, mişcările sale sunt în mod clar mecanice.
„Degetul pare uşor transpirat imediat ce a ieşit din mediul de cultură", a declarat Takeuchi. „Deoarece degetul este acţionat de un motor electric, este, de asemenea, interesant să auzi sunetele de clic ale motorului în armonie cu un deget care arată exact ca unul real”.
Cu toate acestea, experţii spun că tocmai această combinaţie între foarte realist şi mecanic este cea care poate declanşa un sentiment de repulsie, cunoscut sub numele de efectul "uncanny valley".
Dr. Burcu Ürgen, de la Universitatea Bilkent din Ankara, Turcia, a declarat: „Este posibil ca aspectul asemănător cu cel uman [al unor roboţi] să inducă anumite aşteptări, dar atunci când nu îndeplinesc aceste aşteptări, sunt consideraţi ciudaţi sau înfiorători."
Profesorul Fabian Grabenhorst, un cercetător în neuroştiinţe de la Universitatea din Oxford care studiază, de asemenea, aşa-numitul efect uncanny valley, a declarat: „Pare a fi o inovaţie tehnologică fantastică”.
El a fost de acord că oamenii ar putea avea o reacţie negativă iniţială la amestecul de trăsături umane şi robotice, dar a spus că cercetările au arătat că acest răspuns ar putea să se schimbe în funcţie de interacţiunile cu un robot. „Iniţial, oamenii ar putea considera că este ciudat, dar prin experienţe pozitive care ar putea ajuta oamenii să depăşească aceste sentimente”.
Echipa plănuieşte acum să încorporeze structuri funcţionale mai sofisticate în interiorul pielii, cum ar fi neuronii senzoriali, foliculii de păr, unghiile şi glandele sudoripare. De asemenea, ei lucrează la o faţă robotică acoperită de piele. Avansul este descris în revista Matter.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe