- Home
- Tehnologie
- (15.02.2023, 13:22)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scanările de înaltă tehnologie pot identifica pacienţii cu risc de atac de cord, cu mulţi ani înainte ca acesta să se producă
- Scanările de înaltă tehnologie pot identifica pacienţii cu risc de atac de cord, cu ani de zile înainte ca acesta să se producă, potrivit unei noi cercetări.
- Un om de ştiinţă salută descoperirea scanării "radiomice" şi ar putea permite prescrierea de medicamente cât mai devreme posibil.
Urmărește
956 afișări
Scanările de înaltă tehnologie pot identifica pacienţii cu risc de atac de cord, cu mulţi ani înainte ca acesta să se producă
Metoda numită "radiomică" combină datele de la CT (tomografie computerizată) care dezvăluie semne de boală care nu sunt vizibile doar în imagini. Aceasta depistează depunerile de grăsime în pereţii arterelor care ar putea întrerupe alimentarea cu sânge a organului.
"Plăcile" mari, bogate în lipide, cum ar fi colesterolul rău, provoacă majoritatea atacurilor de cord. Acestea se rup uneori, dar prezicerea lor este o provocare.
Co-autorul principal, Dr. Long Zhang, de la Universitatea Nanjing, a declarat: „Rezultatele acestui studiu sunt încurajatoare şi interesante. Radiomica a oferit o abordare mai precisă pentru a detecta plăcile vulnerabile în comparaţie cu parametrii anatomici convenţionali ai angiografiei coronariene CT".
Este un potenţial schimbător de joc, permiţând prescrierea de statine sau de alte medicamente de protecţie la prima ocazie, potrivit Independent.
Echipa chineză a dezvoltat un model bazat pe informaţii provenite de la tomografiile computerizate a aproximativ 300 de persoane.
Acesta a permis detectarea cheagurilor care puneau în pericol viaţa la puţin peste 700 de pacienţi cu suspiciune de boală coronariană.
O "semnătură radiomică ridicată" a fost asociată în mod independent cu potenţialele atacuri de cord pe o perioadă medie de urmărire de trei ani.
Ar fi uşor de adăugat în practică, ajutând la clasificarea celor care ar putea suferi un astfel de eveniment în viitor.
Dr. Zhang a declarat: „Dacă analiza radiomică este încorporată în staţia de lucru de rutină a angiografiei CT, aceasta poate identifica automat plăcile vulnerabile pentru a fi examinate de către medic. Astfel, radiomica poate îmbunătăţi în mod semnificativ acurateţea şi precizia detectării plăcilor cu risc ridicat în practica clinică de rutină”.
Atacurile de cord afectează anual 100.000 de persoane în Marea Britanie. Scanările CT sunt oferite la aproximativ 40.000 de britanici pe an.
Sistemul doctorului Zhang ar permite ca sute de mii de persoane de peste 40 de ani să le efectueze, în special fumătorii, diabeticii şi cei care sunt supraponderali.
Cercetări anterioare au sugerat că unul din zece dintre cei cărora li s-a dat undă verde riscă să sufere un atac de cord din cauza plăcilor care nu au fost detectate la tomografia computerizată obişnuită.
Dr. Zhang şi colegii săi construiesc acum un model radiomic din diferite tipuri de scanere şi furnizori. De asemenea, ei plănuiesc un studiu mai amplu de 10.000 de pacienţi.
El a spus: „Cu sprijinul unor studii observaţionale mari şi al unor studii controlate randomizate, abordarea radiomică poate ajuta la ghidarea procesului de luare a deciziilor clinice şi la îmbunătăţirea îngrijirii pacienţilor în viitor".
Studiul a fost publicat în revista Radiology.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36