- Home
- Tehnologie
- (15.02.2023, 13:22)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scanările de înaltă tehnologie pot identifica pacienţii cu risc de atac de cord, cu mulţi ani înainte ca acesta să se producă
- Scanările de înaltă tehnologie pot identifica pacienţii cu risc de atac de cord, cu ani de zile înainte ca acesta să se producă, potrivit unei noi cercetări.
- Un om de ştiinţă salută descoperirea scanării "radiomice" şi ar putea permite prescrierea de medicamente cât mai devreme posibil.
Urmărește
956 afișări
Scanările de înaltă tehnologie pot identifica pacienţii cu risc de atac de cord, cu mulţi ani înainte ca acesta să se producă
Metoda numită "radiomică" combină datele de la CT (tomografie computerizată) care dezvăluie semne de boală care nu sunt vizibile doar în imagini. Aceasta depistează depunerile de grăsime în pereţii arterelor care ar putea întrerupe alimentarea cu sânge a organului.
"Plăcile" mari, bogate în lipide, cum ar fi colesterolul rău, provoacă majoritatea atacurilor de cord. Acestea se rup uneori, dar prezicerea lor este o provocare.
Co-autorul principal, Dr. Long Zhang, de la Universitatea Nanjing, a declarat: „Rezultatele acestui studiu sunt încurajatoare şi interesante. Radiomica a oferit o abordare mai precisă pentru a detecta plăcile vulnerabile în comparaţie cu parametrii anatomici convenţionali ai angiografiei coronariene CT".
Este un potenţial schimbător de joc, permiţând prescrierea de statine sau de alte medicamente de protecţie la prima ocazie, potrivit Independent.
Echipa chineză a dezvoltat un model bazat pe informaţii provenite de la tomografiile computerizate a aproximativ 300 de persoane.
Acesta a permis detectarea cheagurilor care puneau în pericol viaţa la puţin peste 700 de pacienţi cu suspiciune de boală coronariană.
O "semnătură radiomică ridicată" a fost asociată în mod independent cu potenţialele atacuri de cord pe o perioadă medie de urmărire de trei ani.
Ar fi uşor de adăugat în practică, ajutând la clasificarea celor care ar putea suferi un astfel de eveniment în viitor.
Dr. Zhang a declarat: „Dacă analiza radiomică este încorporată în staţia de lucru de rutină a angiografiei CT, aceasta poate identifica automat plăcile vulnerabile pentru a fi examinate de către medic. Astfel, radiomica poate îmbunătăţi în mod semnificativ acurateţea şi precizia detectării plăcilor cu risc ridicat în practica clinică de rutină”.
Atacurile de cord afectează anual 100.000 de persoane în Marea Britanie. Scanările CT sunt oferite la aproximativ 40.000 de britanici pe an.
Sistemul doctorului Zhang ar permite ca sute de mii de persoane de peste 40 de ani să le efectueze, în special fumătorii, diabeticii şi cei care sunt supraponderali.
Cercetări anterioare au sugerat că unul din zece dintre cei cărora li s-a dat undă verde riscă să sufere un atac de cord din cauza plăcilor care nu au fost detectate la tomografia computerizată obişnuită.
Dr. Zhang şi colegii săi construiesc acum un model radiomic din diferite tipuri de scanere şi furnizori. De asemenea, ei plănuiesc un studiu mai amplu de 10.000 de pacienţi.
El a spus: „Cu sprijinul unor studii observaţionale mari şi al unor studii controlate randomizate, abordarea radiomică poate ajuta la ghidarea procesului de luare a deciziilor clinice şi la îmbunătăţirea îngrijirii pacienţilor în viitor".
Studiul a fost publicat în revista Radiology.
ULTIMELE ȘTIRI
-
O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
Citește pe alephnews.ro: Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
De Crăciun, dăruiește din suflet: Prințul William urmează pașii caritabili ai mamei sale, prințesa Diana
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe