- Home
- Tehnologie
- (13.04.2022, 18:31)
- Daniel Contescu
VIDEO SpinLaunch, „praştia” rotativă pe care NASA vrea să o folosească pentru a lansa sateliţi în spaţiu
NASA testează o uriaşă „centrifugă” în New Mexico, creată de compania californiană SpinLaunch, care permite lansarea pe orbită a micilor sateliţi datorită unui braţ din fibră de carbon care se roteşte cu o viteză de 8.000 km/h, o alternativă la rachetele convenţionale.
Urmărește
8978 afișări
Cine ajunge în Las Cruces, New Mexico, până la portul spaţial America, în deşertul Jornada del Muerto, poate vedea o structură bizară care poate părea la prima vedere un yo-yo gigantic. Se numeşte SpinLaunch şi a fost creat de compania californiană cu acelaşi nume fondată în 2014. O structură care îşi propune să pună sateliţii pe orbită fără a se baza pe rachete tradiţionale. O revoluţie în tehnologia spaţială, care a atras imediat atenţia NASA.
SpinLaunch este ca o catapultă uriaşă sau o praştie rotativă. O centrifugă foarte mare. Are o cameră interioară din oţel de 91 de metri în diametru, unde se creează un mediu de frecare scăzută. În interior, există un braţ din fibră de carbon care este capabil să se rotească cu o viteză de 8.000 de kilometri pe oră.
La final, lansatorul, care poate suporta încărcătura unui satelit de până la 100 de kilograme. Odată atinsă viteza de rotaţie potrivită, datorită motorului electric plasat în centru, acesta va fi „lansat” pe orbită dintr-un tunel special. SpinLaunch duce micii sateliţi dincolo de atmosfera pământului, fără a fi nevoie să-i transporte cu o rachetă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Primul test al sling-ului spaţial rotativ a fost finalizat în octombrie. Până în prezent, New Mexico este singura instalaţie de acceleraţie suborbitală. Deşi compania plănuieşte deja să deschidă încă una mai aproape de coastă. Mai presus de toate, cel din New Mexico este încă prea mic pentru a putea transporta sateliţi pe orbită. Unul ar avea nevoie de cel puţin trei ori mai mare. Satelitul, după ce a ajuns în atmosfera superioară, şi-ar continua călătoria către inserţia orbitală datorită unui mic motor-rachetă.
Când am putea vedea această nouă tehnologie spaţială devenită realitate? Potrivit SpinLaunch, primul zbor de testare (real) ar putea fi efectuat încă din 2025. Construcţia este mai mare decât Statuia Libertăţii (foto sus).
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe