- Home
- Tehnologie
- (12.09.2022, 07:05)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ŞTIINŢĂ: Telefoanele mobile nu provoacă tumori cerebrale
Acest lucru este susţinut de un nou studiu, realizat de Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului, asupra populaţiei de sex masculin - adulţi scandinavi: creşterea uşoară a incidenţei gliomului (tumoare localizată la nivelul sistemului nervos) nu este compatibilă cu boom-ul în utilizarea telefoanelor mobile.
Urmărește
1254 afișări
Se pare că nu există o corelaţie între boom-ul utilizării telefonului mobil din ultimii 30 de ani şi creşterea uşoară, deşi constantă, a celei mai frecvente tumori cerebrale, gliomul.
Aşa reiese dintrun studiu realizat de Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) şi de mai multe institute scandinave (Centrul de Cercetare al Societăţii Daneze de Cancer şi Rigshospitalet din Copenhaga, Danemarca; Universitatea din Tampere şi Radiation) şi Autoritatea de Securitate Nucleară din Finlanda, Registrul Cancerului din Norvegia şi Institutul Karolinska din Suedia), publicat în Environment International.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
-
Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu şi Yoav Gallant
-
De teama intensificării războiului din Ucraina, Ungaria instalează un sistem antiaerian la graniţă şi pune unele unităţi militare în alertă
Cercetarea
Utilizarea telefoanelor mobile a explodat la mijlocul anilor 1990, când principalii utilizatori erau bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 35 şi 44 de ani, la acea vreme. Fiind primii, erau cei care, în medie, au „cea mai lungă perioadă de expunere şi probabil, de asemenea, cele mai mari expuneri cumulative”, scriu autorii.
Epidemiologii au analizat apoi registrele de cancer, pentru a trece în revinstă cazurile de gliom diagnosticate între 1979 şi 2016 la grupele de vârstă 40 - 59 şi 60 - 69 de ani. Scopul a fost de a înţelege dacă au apărut diferenţe în tendinţele incidenţei gliomului care ar putea fi corelate cu utilizarea mai intensă a dispozitivelor mobile. Răspunsul lor este nu: „Ratele de incidenţă a gliomului înregistrate în aceste ţări au arătat creşteri mici şi treptate pe termen lung, iar între 1979 şi 2016 nu s-au observat modificări ale acestor tendinţe”, scriu cercetătorii IARC.
Ce nu ştim încă
Experţii subliniază, de asemenea, importanţa de a fi precaut pentru generaţiile mai tinere, deoarece chiar şi copiii din şcoala elementară folosesc adesea smartphone-uri astăzi. „Nu ştim dacă o utilizare precoce poate avea un impact asupra dezvoltării tumorilor. Trebuie avut în vedere că craniul, care acţionează ca o barieră de protecţie, tinde să se consolideze în jurul vârstei de 12-13 ani".
În general, însă, se cunosc puţine despre cauzele care stau la baza dezvoltării tumorilor cerebrale. „Singura cauză certă cunoscută este reprezentată de radiaţiile ionizante, precum cele apărute în exploziile centralelor nucleare. De fapt, vârfuri de tumori au fost înregistrate după evenimentele de la Cernobîl şi după bombardamentele atomice", explică medicul.
S-a emis şi ipoteza unui posibil rol avut de poluanţi precum pesticidele, dar şi pentru poluarea aerului sau câmpurile electromagnetice, dar nu a existat niciodată o confirmare.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Șoferii au OBLIGAȚIA de a semnaliza stânga, când se află în „giratoriu”? Codul Rutier dă bătăi de cap!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe