Submarinele încep în sfârşit să renunţe la elice, la şapte decenii după avioane. Sistemul, familiar, cu care sunt înlocuite

Majoritatea submarinelor moderne sunt propulsate în continuare de elice, deşi în aviaţia militară acestea mai sunt folosite doar rar în cazul aeronavelor cu aripă fixă.

Urmărește
9990 afișări
Imaginea articolului Submarinele încep în sfârşit să renunţe la elice, la şapte decenii după avioane. Sistemul, familiar, cu care sunt înlocuite

Submarinele încep în sfârşit să renunţe la elice, la şapte decenii după avioane. Cu ce sunt înlocuite

Acum, la şapte decenii după ce majoritatea avioanelor de luptă au trecut la turboreactoare, submarinele renunţă şi ele la elice într-un ritm accelerat. Acestea sunt înlocuite cu aşa numitele propulsoare „pump-jet”, potrivit lui Jive Turkey, un expert în submarine, citat de publicaţia The Drive.

Sistemele de acest fel absorb apa undeva în partea mai din faţă a navei şi o dau afară în spate sub forma unui jet puternic, pentru a împinge nava înainte. Astfel de sisteme, în miniatură, sunt cele de pe skijet-urile văzute la mare.  

Propulsor pump-jet

Noile propulsoare le permit submarinelor să atingă viteze mai mari, să fie mai manevrabile şi să rămână silenţioase. Sistemele actuale, cu elice, tind să genereze cavitaţie la viteze ridicate, fapt care poate duce la detectarea lor. Mai mult, elicele sunt periculoase în apele mai puţine adânci, deoarece se pot lovi de obstacole.

Totuşi, un „pump-jet” nu poate fi instalat pe orice submarin, deoarece este un sistem mai scump, mai greu şi mai complex decât cel cu elice. 

Noile propulsoare sunt folosite deja pe submarine şi nave de suprafaţă deţinute de Marea Britanie, Rusia, Franţa, India, Finlanda şi SUA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici