TRAPPIST-1 nu are atmosferă, constată astronomii după observaţiile efectuate de telescopul spaţial James Webb

În ciuda aşteptărilor iniţiale, probabilitatea să existe viaţă pe planete ce orbitează în jurul stelelor pitice este extrem de scăzută.

Urmărește
1456 afișări
Imaginea articolului TRAPPIST-1 nu are atmosferă, constată astronomii după observaţiile efectuate de telescopul spaţial James Webb

Sursa -NASA

Sistemul TRAPPIST-1 are şapte planete stâncoase care orbitează o stea mult mai mică şi mai rece decât Soarele din sistemul nostru solar. 

Căutarea planetelor cu atmosferă care să fie asemănătoare Pământului este unul dintre obiectivele principale ale telescopului spaţial James Webb. 

Primele rezultate ale telescopului, publicate în revista Nature, indică că unul dintre planetele cele mai ospitaliere dintre  a sistemului este o minge arzătoare de rocă fără atmosferă detectabilă.

Thomas Greene de la Centrul de Cercetare AMES al NASA şi colegii săi au studiat iradierea în infraroşu care emană de la TRAPPIST-1b.

Am descoperit că [planeta] este foarte fierbinte, de fapt, atât de fierbinte încât că nu ar fi nicio atmosferă sau ar avea o atmosferă foarte, foarte subţire”, a spus Dr. Greene.

Cercetătorul susţine că descoperirea sugerează că sistemul planetar TRAPPIST-1 ar putea să nu fie un mediu ospitalier pentru exploratorii spaţiali din viitorul îndepărtat, în ciuda aşteptărilor iniţiale la momentul descoperirii din februarie 2017.  

„Este puţin îngrijorător că nu vedem o atmosferă sănătoasă acolo şi te face să te întrebi despre locuibilitatea acestor planete mici din jurul stelelor pitice de tip M”, a spus el.

„Vom afla mai multe când vom observa şi planeta TRAPPIST-1 c şi poate alte planete din sistem”, susţine cercetătorul care îi îndeamnă pe fanii filmelor SF să nu aibă aşteptări prea mari. 

Cele şapte planete din jurul sistemului TRAPPIST-1 sunt denumite de la b la h în funcţie de distanţa lor faţă de stea. 

Lui TRAPPIST-1 b, care este puţin mai mare decât Pământul, îi ia 1,5 zile să orbiteze în jurul stelei sale, dar nu se poate roti în jurul propriei axe, fiind o zi permanentă pe o jumătate şi noapte permanentă pe cealaltă jumătate, ceea ce ar indica temperaturi extreme, potrivit ABC News

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici