VIDEO  Un exoschelet de ultimă generaţie ajută persoanele paralizate să meargă din nou

  • WalkON Suit F1 se deplasează independent către utilizator, fixându-se automat pe corpul acestuia, spre deosebire de exoscheletele anterioare care necesitau asistenţă externă.
  • Noua versiune include motoare mai puternice, algoritmi de control avansaţi şi recunoaştere vizuală pentru detectarea obstacolelor, oferind echilibru şi stabilitate utilizatorilor.
  • Exoscheletul WalkON Suit F1 a obţinut primul loc la o competiţie, completând toate sarcinile într-un timp record, subliniind potenţialul tehnologiei în transformarea vieţilor persoanelor cu paralizie.
Urmărește
113 afișări
Imaginea articolului Un exoschelet de ultimă generaţie ajută persoanele paralizate să meargă din nou

Sursa foto: KAIST

Institutul Coreean de Ştiinţă şi Tehnologie Avansată (KAIST) a dezvoltat un exoschelet inovator, WalkON Suit F1, conceput pentru a ajuta persoanele paralizate să meargă, scrie New Atlas. Spre deosebire de modelele anterioare, acest exoschelet poate să se deplaseze autonom către un utilizator aflat într-un scaun cu rotile, să se fixeze în jurul picioarelor şi trunchiului acestuia şi să-l sprijine în a se ridica şi a merge. Mecanismul frontal de fixare permite utilizatorilor să rămână aşezaţi în timp ce exoscheletul se ataşează, o dezvoltare semnificativă faţă de dispozitivele anterioare, care necesitau ajutor extern pentru a introduce utilizatorul în exoschelet.

Profesorul Kyoung-Chul Kong, care a condus cercetarea KAIST în domeniul exoscheletelor, a dezvoltat primul WalkON Suit în 2016 şi, de atunci, i-a îmbunătăţit funcţionalităţile. Până în 2020, modelul de a patra generaţie a atins o viteză de mers de 3,2 km/h şi a concurat la Cybathlon - o competiţie pentru tehnologiile asistive din Elveţia - unde s-a clasat pe primul şi al treilea loc în cursa de exoschelete. Această ultimă versiune, WalkON Suit F1, oferă motoare mai puternice, algoritmi de control avansaţi şi chiar recunoaştere vizuală pentru detectarea obstacolelor. De asemenea, menţine echilibrul printr-un sistem activ de control al greutăţii, permiţând utilizatorilor să-şi folosească mâinile liber şi, ocazional, să meargă fără baston.

La competiţia Cybathlon 2024, desfăşurată între 25 şi 27 octombrie, cercetătorul paraplegic Seunghwan Kim, din laboratorul profesorului Kong, a acţionat ca pilot, realizând o serie de sarcini, precum mersul lateral între spaţii înguste, mutarea obiectelor şi pregătirea hranei într-o bucătărie simulată. Kim şi WalkON Suit F1 au reuşit să finalizeze toate sarcinile în 6 minute şi 41 de secunde, obţinând locul întâi. Competiţia s-a desfăşurat de la distanţă, din sediul Angel Robotics - compania fondată de profesorul Kong în 2017 - unde echipa a demonstrat performanţele avansate ale exoscheletului.

Succesul WalkON Suit F1 reprezintă un pas important în domeniul roboticii purtabile, iar KAIST speră că realizările din cadrul competiţiei vor stimula dezvoltări viitoare în acest domeniu, cu potenţialul de a transforma viaţa persoanelor cu deficienţe de mobilitate.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici