- Home
- Tehnologie
- BUCUREŞTI, (06.02.2025, 10:14)
- Iulia Kelt
Un grup de cercetători din SUA a creat un model AI cu mai puţin de 50 de dolari
Cercetătorii de la Stanford şi Universitatea Washington au antrenat un model AI de raţionare cu sub 50 de dolari, folosind distilarea unui model Google. S1 este disponibil gratuit pe GitHub, scrie TechCrunch.
Urmărește
210 afișări
Un grup de cercetători din SUA a creat un model AI cu mai puţin de 50 de dolari
Modelul, comparabil cu OpenAI o1 şi DeepSeek R1 în ceea ce priveşte testele de matematică şi programarea, este disponibil gratuit pe GitHub, alături de datele şi codul necesare pentru antrenare.
Echipa a folosit distilarea, o tehnică prin care un model AI învaţă din răspunsurile altuia. S1 a fost distilat din modelul Gemini 2.0 Flash Thinking Experimental al Google. Anterior, cercetătorii de la Berkeley au folosit aceeaşi metodă pentru a crea un model AI care a costat 450 de dolari.
Pentru antrenare, cercetătorii au folosit 1.000 de întrebări atent selectate, împreună cu răspunsurile şi procesul de gândire asociat. Întregul proces a durat sub 30 de minute pe 16 unităţi Nvidia H100, iar în prezent, costul estimat pentru antrenare este de aproximativ 20 de dolari.
Dezvoltarea s1 ridică întrebări despre viitorul monopolului AI, în contextul în care OpenAI a acuzat deja DeepSeek de utilizare necorespunzătoare a datelor API. Google oferă acces gratuit la Gemini 2.0 Flash Thinking Experimental, dar interzice folosirea acestuia pentru dezvoltarea de servicii concurente.
În timp ce marile companii investesc miliarde în infrastructură AI, distilarea se dovedeşte o metodă eficientă pentru replicarea unor modele avansate la costuri reduse, fără a genera însă inovaţii majore.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: BREAKING. Ionuţ Dumitru, profesor ASE: România a depăşit Polonia la PIB per capita şi este peste Ungaria, Croaţia sau Grecia
Citește pe www.zf.ro: Cum alegem zona unde cumpărăm o locuinţă şi ce facilităţi importante trebuie să existe în proximitate
Citește și: AI versus ghicitori. Cine cedează primul?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație în cazul morții Monalisei Liuba. Când ar fi decedat, de fapt, după ce a ajuns la salon
CANCAN.RO
Tabel pentru bărbați | Ce înălțime ar trebui să aibă iubita/soția ta, în funcție de înălțimea ta
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:53
Globalizarea aduce noi specii în România: cinci coleoptere neidentificate până acum
-
astăzi, 12:50