Un telescop revoluţionar dezvăluie prima bucată dintr-o nouă hartă cosmică

Telescopul Euclid a surprins săptămâna aceasta prima piesă dintr-o hartă cosmică, a cărei creare va dura şase ani, potrivit CNN.

Urmărește
197 afișări
Imaginea articolului Un telescop revoluţionar dezvăluie prima bucată dintr-o nouă hartă cosmică

Noile instrumente ştiinţifice produc date revoluţionare, pregătite să redefinească modul în care oamenii de ştiinţă privesc cosmosul. Un bun exemplu este dat de telescopul Euclid cu unghi larg al Agenţiei Spaţiale Europene, care va fi lansat în 2023 pentru a investiga enigmele energiei şi materiei întunecate.

Săptămâna aceasta, Euclid a dezvăluit prima bucată dintr-o hartă cosmică, care conţine aproximativ 100 de milioane de stele şi galaxii. Crearea hărţii complete va dura şase ani.

Misiunea Agenţiei Spaţiale Europene, lansată în iulie 2023, va crea cea mai mare şi mai precisă hartă 3D a cosmosului de până acum, pentru a ajuta la răspunsul la întrebări persistente despre „partea întunecată” a universului. Observaţiile 3D surprinse de telescop ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să vadă cum materia întunecată distorsionează lumina şi curbează spaţiul între galaxii.

Oamenii de ştiinţă au asamblat prima bucată a hărţii, care include 208 gigapixeli, din 260 de observaţii efectuate între 25 martie şi 8 aprilie. Aceasta reprezintă însă o mică parte din cercetarea amplă pe care Euclid o va face pe cer în viitor, măsurând forma, distanţa şi mişcarea a miliarde de galaxii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici