Prima pagină » Trebuie Să Repornim Businessul » Economiştii îl contrazic pe Cîţu: „Când ţii lumea în casă, împarţi sărăcia”

Economiştii îl contrazic pe Cîţu: „Când ţii lumea în casă, împarţi sărăcia”

Economiştii îl contrazic pe Cîţu: „Când ţii lumea în casă, împarţi sărăcia”
Şeful de la Finanţe, Florin Cîţu, spune că banii de la buget ne mai ajung pentru 4-5 luni de izolare şi că, deocamdată, nu e nevoie să ne împrumutăm de la FMI. Economiştii însă îl contrazic.
 
„Nu se poate face o supravieţurie a societăţii româneşti ţinând lumea în casă şi împărţind sărăcia: o iei de la unii şi o duci la alţii. Va trebui, poate, să stabilim o relaţie cu Fondul Monetar Internaţional”, este de părere profesorul de economie Mircea Coşea. 
 
Banii pe care statul îi are puşi deoparte ajung doar pentru şomajul tehnic, salariile bugetarilor şi pentru pensii, avertizează consultanţii.
 
„Dacă vrei cu adevărat să relansezi această economie, trebuie să începi investiţii, investiţii masive făcute de statul român”, consideră analistul financiar Adrian Benţa. 

În opinia sa, pe fondul încasărilor tot mai mici la buget, statul va trebui să intervină pentru a impulsiona activitatea economică. 

„După următoarele încasări bugetare din 25 aprilie şi 25 mai, după ce vom vedea că se vor înmulţi cazurile în care cetăţenii spun că nu mai au cu ce să cumpere alimente, nu mai au bani, vom fi şi noi nevoiţi să luăm astfel de măsuri, de începere a activităţii”, a declarat acesta. 

 
În timp ce România ţine economia blocată, ungurii au repornit activitatea la fabrica Audi din Gyor. În Austria s-au deschis toate magazinele cu o suprafaţă mai mică de 400 de mp, iar hotelurile şi restaurantele se vor deschide la jumătatea lui mai. Chiar şi în Italia, care e decimată de epidemie, sunt redeschise librăriile, papetăriile, magazinele cu haine pentru copii, precum şi afacerile mici de cartier.