- Home
- Video
- (21.02.2022, 20:55)
- , Sorina Matei , Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Criza din Ucraina: convoaie cu tancuri şi transportoare blindate se îndreaptă spre Doneţk
Luni seara, şeful Rusiei a semnat actul prin care se recunoaşte independenţa regiunilor separatiste: Doneţk şi Lugansk. Oficialii internaţionali reacţionează, în timp ce separatiştii proruşi din cele două regiuni sărbătoresc cu focuri de artificii.
Urmărește
57135 afișări
Documentele semnate luni seara de către Putin intră la ratificare în Duma de Stat marţi dimineaţa, ora 12:00.
Putin şi Pasechnik au semnat un acord de prietenie, cooperare şi asistenţă reciprocă între Federaţia Rusă şi LPR la Kremlin.
UPDATE 08:00 Convoaie blindate se îndreaptă spre Doneţk
Coloane de vehicule militare, inclusiv tancuri şi transportoare blindate, au fost văzute la periferia oraşului Doneţk.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Niciun însemn nu este vizibil, dar apariţia vehiculelor a venit la câteva ore după ce Putin a semnat tratate de prietenie cu cele două republici separatiste şi a ordonat trupelor ruse să se desfăşoare în ceea ce Moscova a numit o operaţiune de menţinere a păcii, relatează SkyNews.
UPDATE 02:45 Preşedintele Ucrainei nu face concesii teritoriale
Ucraina nu va accepta modificarea frontierelor, afirmă preşedintele Volodimir Zelenski, după decizia Rusiei de recunoaştere a independenţei regiunilor Doneţk şi Lugansk, avertizând asupra dreptului la apărare colectivă.
Citeşte mai mult aici.
UPDATE 02:30 Statele Unite impun sancţiuni Rusiei
Preşedintele SUA, Joseph Biden, a emis, luni seară, un ordin executiv care prevede sancţiuni punctuale împotriva Rusiei, reiterând ameninţarea cu măsuri economice masive în cazul unei invazii în Ucraina.
Citeşte mai mult aici.
UPDATE 01:38 Coincidenţă? Georgia 2008 / Donbas 2022
Decretele preşedintelui rus Vladimir Putin de recunoaştere a republicilor „DPR” şi „LPR” coincid cu decretul semnat în 2008 de Dmitri Medvedev de recunoaştere a independenţei Osetiei de Sud. Această similitudine a fost observată de utilizatorii reţelelor de socializare.
Decretul din 2008 a fost semnat de preşedintele rus de atunci, Dmitri Medvedev. Se referea la recunoaşterea independenţei Osetiei de Sud.
Evenimentele care s-au petrecut atunci în Georgia sunt similare cu situaţia actuală din Donbas.
Georgia - 2008/ Ukraine - 2022. Putin did not even have to write a new decree. pic.twitter.com/MGnroOo4Ta
— Alona Shkrum (@Aly_shkrum) February 21, 2022
Decrete: 2008 Osetia de Sud / 2022 Donbas
UPDATE 01:17 Statele Unite se aşteaptă la o intervenţie rapidă din partea armatei ruse
Statele Unite se aşteaptă ca armata rusă să intervină în următoarele ore în regiunile separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk, anunţă un oficial de rang înalt de la Washington.
Citeşte mai mult aici.
UPDATE 01:13 Diplomaţii SUA mutaţi în Lviv sunt evacuaţi din Ucraina în Polonia
SUA le-au ordonat tuturor diplomaţilor rămaşi în Ucraina să se mute în Polonia din motive de securitate pentru cel puţin o zi, transmite Bloomberg.
UPDATE 01:10 Situaţia din Donbas acum
Martorii oculari au raportat un convoi imens de tancuri, transportoare blindate şi trupe care se deplasează spre linia de demarcaţie.
UPDATE 00:30 Decretele lui Putin au intrat in vigoare
Conform noilor acorduri, Rusia are dreptul de a trimite trupe pe teritoriul Donbas.
Publicăm textul integral al acordului dintre Rusia şi RPD, unul similar a fost încheiat cu LPR.
Principalele prevederi:
- apărare comună
- protecţia comună a graniţelor republicilor Donbas
- dreptul părţilor de a utiliza infrastructura militară şi bazele militare de pe teritoriul celeilalte
- recunoaşterea documentelor emise de agenţiile guvernamentale ale altora
- Rusia va lua măsuri pentru susţinerea sistemelor financiare şi bancare ale DPR şi LPR, pe baza faptului că mijlocul de plată acolo este rubla rusă
- contractele se încheie pe 10 ani
UPDATE 00:20 Armata rusă intervine pentru a menţine pacea în republicile separatiste
Putin ordonă armatei ruse „să menţină pacea” în teritoriile separatiste ale Ucrainei. Vladimir Putin a dat ordin luni seară armatei ruse „să menţină pacea” în teritoriile separatiste pro-ruse ale Ucrainei, a căror independenţă a recunoscut-o. Cele două decrete ale preşedintelui rus cer Ministerului Apărării ca „forţele armate ale Rusiei să asume funcţii de menţinere a păcii pe teritoriul” „republicilor populare” Doneţk şi Lugansk.
Citeşte mai mult aici.
UPDATE 00:10 Mesajul liderului Republicii Populare Doneţk
Denis Puşilin: Decizia de a recunoaşte republicile Donbas de către Rusia dă încredere în viitorul paşnic al regiunii.
Puşilin a menţionat că RPD, după ce va fi recunoscută de Rusia, îşi va putea dezvolta întreprinderile.
UPDATE 23:40 Ucraina va primi rachete de la statele baltice
Letonia va livra marţi Ucrainei rachete antiaeriene Stinger, a declarat luni seară pentru Reuters un purtător de cuvânt al ministerului de externe leton.
Statele baltice Estonia, Letonia şi Lituania au declarat pe 21 ianuarie că vor furniza Ucrainei rachete antiblindate şi antiaeriene fabricate în SUA, la câteva zile după ce au primit autorizaţia de la Departamentul de Stat american pentru a le trimite acolo.
Lituania a trimis rachete Stinger pe 13 februarie, iar Estonia a trimis vineri rachete antiblindate Javelin.
UPDATE 22:12 Continuă reacţii oficiale din partea liderilor internaţionali
Casa Albă: Statele Unite se aşteptau ca Rusia să declare recunoaşterea celor două regiuni separatiste şi sunt gata să răspundă imediat”. „Preşedintele Biden va emite în curând un ordin executiv care va interzice noi investiţii, comerţ şi finanţare de către persoanele americane către, dinspre sau în aşa-numitele regiuni DNR şi LNR din Ucraina. Acest OE va oferi, de asemenea, autoritatea de a impune sancţiuni oricărei persoane determinate să opereze în acele zone ale Ucrainei. Departamentele de Stat şi Trezorerie vor avea detalii suplimentare în curând. De asemenea, vom anunţa în curând măsuri suplimentare legate de încălcarea flagrantă de astăzi a angajamentelor internaţionale ale Rusiei. Pentru a fi clar: aceste măsuri sunt separate şi ar fi în plus faţă de măsurile economice rapide şi severe pe care le-am pregătit în coordonare cu Aliaţii şi partenerii în cazul în care Rusia ar invada în continuare Ucraina. Continuăm să ne consultăm îndeaproape cu aliaţii şi partenerii, inclusiv cu Ucraina, cu privire la următorii paşi şi cu privire la escaladarea continuă a Rusiei de-a lungul graniţei cu Ucraina”.
Secretarul general al NATO, Jens Stroltenberg, a condamnat recunoaşterea de către Rusia a LPR şi DPR.
Ministerul german de Externe solicită Rusiei să anuleze decizia de recunoaştere a DNR şi LNR.
Decizia lui Putin cu privire la Donbass schimbă complet ordinea mondială, a spus Aleksandar Vučić, preşedintele Serbiei.
Decizia preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, de recunoaştere a independenţei regiunilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk este o "încălcare flagrantă" a dreptului internaţional şi a suveranităţii Ucrainei, a declarat premierul Marii Britanii, Boris Johnson. "Această decizie este în mod evident contrară dreptului internaţional. Este o încălcare flagrantă a suveranităţii şi independenţei Ucrainei, este o renegare a Acordului Minsk", a declarat Boris Johnson.
Marea Britanie va anunţa marţi sancţiuni în legătură cu recunoaşterea de către Rusia a DNR şi LNR.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: „Recunoaşterea celor două teritorii separatiste din Ucraina este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, a integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a acordurilor de la Minsk. Uniunea Europeană şi partenerii săi vor reacţiona cu unitate, fermitate şi hotărâre, în solidaritate cu Ucraina".
Alar Karis, preşedintele Estoniei, pe Twitter: „Estonia nu va accepta niciodată decizia ilegală a Rusiei de a recunoaşte regiunile Doneţk şi Lugansk Sunt internaţional recunoscute ca parte din Ucraina, ca şi Crimeea. Moscova nu e deloc serioasă
când vine vorba despre diplomaţie, dar caută casus belli”.
Preşedintele Georgiei condamnă recunoaşterea DPR şi LPR de către Rusia, pe care o consideră o repetare
a scenariului din 2008.
Sunt însă şi reacţii pro: Venezuela, Cuba şi Nicaragua au anunţat recunoaşterea „LDNR”.
UPDATE 22:00
Focuri de artificii şi scandări „Rusia, Rusia” în Doneţk, după anunţul făcut de Putin.
#VIDEO: Fireworks in the center of the separatist-controlled Donetsk capital. pic.twitter.com/WdUqoN1GoZ
— Abhishek Saxena (@tagabhishek) February 21, 2022
Celebración en estos momentos en la Plaza Central Vladimir Lenin en Donetsk después del anuncio del Presidente Vladimir Putin sobre el reconocimiento de las Repúblicas Populares de Donetsk y de Lugansk
🚩⭐🇷🇺#RPD #RPL #Donbass #Rusia pic.twitter.com/CVLKbLykRI
— RedDima (@RedDima3) February 21, 2022
UPDATE 21:50 UE reacţionează
Charles Michel, preşedintele Consiliului European spune, pe Twitter, că „recunoasterea celor două teritorii separatiste reprezintă o încălcare a legilor internaţionale, a integrităţii Ucrainei şi a acordurilor de la Minsk. UE şi partenerii săi vor reacţiona cu unitate, fermitate şi determinare, în semn de solidaritate cu preşedintele ucrainian”.
Adam Eberhardt, analist, Polonia, pe Twitter: „Cel mai important lucru din discursul lui Putin este nu atât recunoaşterea independenţei Donbasului, cât anunţul încheierii unui acord militar între Rusia şi LPR/DPR. Practic, orice incident de pe linia de demarcaţie va fi considerat un pretext de razboi de către Kremlin”.
Prim-ministrul polonez îndeamnă să convoace urgent summitul UE şi să impună sancţiuni Rusiei pentru recunoaşterea LPR şi DPR.
UPDATE 21:48 Iohannis reacţionază
„România condamnă actul de recunoaştere a regiunilor Doneţk şi Lugansk ca independente. Este o încălcare clară a legii internaţionale, care trebuie să primească un răspuns dur din partea comunităţii internaţionale. Susţinem ferm integritatea suverană şi teritorială a Ucrainei”.
Dacian Cioloş: „Pacea din Europa, menţinută cu greu de zeci de ani, este ameninţată acum de acţiunile agresive ale lui Vladimir Putin, care pare că vine dintr-o lume căreia noile generaţii nu-i mai aparţin. Preşedintele Federaţiei Ruse tocmai a rupt încă două teritorii din Ucraina sub ameninţarea a trei sferturi din armata sa masată la graniţa de vest. Modul brutal în care Putin ignoră tratate internaţionale şi acorduri, unele semnate chiar de el, este absurd şi dincolo de logica diplomatică. Este nevoie de un efort coordonat, ferm şi rapid al întregii comunităţi internaţionale pentru a opri această agresiune. Blocarea conturilor şi afacerilor întregului anturaj al lui Putin trebuie să intre imediat în vigoare. Preşedintele Federaţiei Ruse semnează „decrete de recunoaştere a unor republici” de parcă ar fi făcătorul şi desfăcătorul de ţări, într-o lume în care cei care se cred atotputernici modelează lumea din jur după propriul interes de preamărire. Europa şi popoarele europene fac eforturi de decenii să înveţe lecţiile de învăţat din cele două războaie mondiale, pentru ca lumea viitorului să construiască în pace, nu să reconstruiască pe ruinele războiului”.
Putin a făcut marele anunţ
La finalul unui discurs televizat, Vladimir Putin a declarat că este necesară recunoaşterea autoproclamatei "Republici Populare Donetsk" şi a autoproclamatei "Republici Populare Lugansk". Vladimir Putin a semnat "acorduri de prietenie şi într-ajutorare" cu cele două republici şi a cerut Parlamentului rus să aprobe definitiv decizia. Duma de Stat a propus recunoaşterea celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, iar acum urmează ca hotărârea să fie aprobată de Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului de la Moscova.
"Ucraina modernă a fost creată în totalitate de Rusia, mai exact de Rusia bolşevică şi comunistă. Acest proces a început imediat după Revoluţia din 1917. Ucraina nu este doar un stat vecin, ci este o parte a istoriei şi culturii noastre, sunt prietenii noştri, membri ai familiilor noastre. Membrii acestor teritorii erau numiţi în trecut ruşi. Este un fapt istoric că Ucraina modernă este rezultatul politicilor sovietice al căror autor şi arhitect a fost Lenin. Aceste lucruri pot fi verificate în arhive. Ulterior, înaintea celui de-al II-lea Război Mondial, Stalin a anexat-o la URSS şi a transferat Ucrainei unele teritorii care anterior aparţinuseră Poloniei, României şi Ungariei. Iar, în 1954, din anumite motive, Hruşciov a preluat Crimeea de la Rusia şi a dat-o Ucrainei. În acest fel s-a format Ucraina sovietică", a afirmat Vladimir Putin, conform CNN şi agenţiei RIA Novosti.
"Ucraina nu a avut niciodată o statalitate autentică, ci a copiat un model. Au copiat modele străine care nu corespund intereselor ucrainenilor", a subliniat Vladimir Putin, conform cotidianului Le Figaro.
"Rusia a recunoscut independenţa fostelor republici sovietice pentru a le ajuta. În momentul de faţă, Ucraina este divizată şi se confruntă cu o criză economică acută. Radicalii care au preluat puterea în Ucraina au generat teroare, iar criza economică este dublată de jefuirea ţării. În plus, în Ucraina nu există nicio instanţă judiciară independentă", a acuzat Vladimir Putin.
"Ucraina deţine cunoştinţe tehnice nucleare de pe vremea URSS. Dacă Ucraina va primi arme de distrugere în masă, situaţia mondială se va schimba drastic, iar noi nu putem ignora acest lucru. Iar eventuala admitere a Ucrainei în NATO ar fi o ameninţare directă pentru Rusia. De altfel, Statele Unite au folosit Ucraina şi Georgia pentru promovarea de politici antiruse", a continuat preşedintele Rusiei.
Vladimir Putin a dezvăluit că, în anul 2000, a evocat, în discuţia cu preşedintele american din acel moment, Bill Clinton, posibilitatea aderării Rusiei la NATO. "Mi-a răspuns cu o altă întrebare. Realitatea este că ei nu au nevoie de o ţară atât de mare ca Rusia în NATO. Ne-au minţit, ne-au promis că NATO nu se va extinde spre est, dar au fost cinci valuri de extindere", a afirmat Putin.
Principalele declaraţii ale lui Putin, luni seara LIVETEXT
Putin anunţă că recunoaşte independenţa şi autonomia republicilor separatiste Doneţ şi Lugansk şi a semnat actul oficial.
„Aderarea Ucrainei la NATO este o ameninţare directă la adresa securităţii Rusiei”
„Rusia este declarată oficial principala ameninţare în documentele NATO”
„Posibilitatea unei lovituri surpriză asupra Rusiei se extinde. În cazul desfăşurării de echipamente radar NATO în Ucraina, acestea pot controla teritoriul Rusiei”
„Am trimis Statelor Unite şi NATO cererile Rusiei privind garanţiile de securitate. Răspunsul primit, doar „vorbe goale”. Cererile nostre sunt trei: 1) oprirea extinderii NATO, 2) oprirea înarmărilor şi 3) revenirea la graniţele din 1997. Aceste cereri au fost ignorate”.
Putin, despre SUA şi NATO: „Îi deranjează că existăm. Nu ne vom supune interesele naţionale lor. Occidentul şantajează Rusia cu posibile sancţiuni, întotdeauna vor găsi sau vor fabrica un pretext. Nu îi interesează situaţia din Donbas. Îi interesează să poată crea o situaţia de tip blitzkrieg. În Donbass nu există o zi fără bombardamente, ucideri de civili, blocade, astea nu se opresc. Nu ştim când se va încheia situaţia asta”.
Putin, despre Ucraina:
„SUA şi NATO au transformat Ucraina într-un teatru de război”
„Armele occidentale vin în Ucraina într-un flux continuu, sfidător, iar consilierii străini sunt responsabili de situaţia asta”
„Reprezentanţii Statelor Unite au susţinut că ostilităţile active din estul Ucrainei nu au interferat cu intrarea ţării în NATO”
„Crimeea şi rezidenţii Sevastopolului au dejucat planurile NATO de a-şi desfăşura infrastructura în Crimeea în 2014”
„Constituţia Ucrainei nu permite baze militare străine, dar au ocolit-o, numesc baza NATO o misiune. Exerciţiile în Ucraina cu străini servesc drept acoperire pentru acumularea rapidă a forţelor în regiune şi transferul de unităţi în cel mai scurt timp posibil
Fiecare ţară are dreptul de a intra în alianţe militare, dar nu se poate întări securitatea cuiva în detrimentul securităţii altor state”
„Statele Unite fac din Rusia un inamic doar pentru că nu au nevoie de o ţară atât de mare”
„Ucraina modernă a fost creată în întregime de către Rusia comunistă. Lenin şi asociaţii săi au creat Ucraina modernă smulgând teritorii din Rusia / Preşedintele rus a recunoscut independeţa regiunilor Doneţk şi Lugansk.”
„Hruşciov a dat Crimeea Ucrainei dintr-un motiv oarecare.”
„Pentru noi, Ucraina este doar o ţară vecină”
„Ucraina poate fi numită „Ucraina numită după Vladimir Ilici Lenin”. Acesta este autorul şi arhitectul ei”.
„Rusia a urmărit mereu interesul Ucrainei şi a plătit pe deplin datoriile Ucrainei, dar Kievul a refuzat mereu să respecte acordurile privind restituirea proprietăţilor datorate”
Putin despre armele nucleare în Ucraina: este o chestiune de timp, este mai uşor pentru Ucraina decât pentru alte state să creeze astfel de arme. Rusia nu poate decât să reacţioneze la acest lucru.”
„Rusia a luat asupra sa rambursarea integrală a datoriei sovietice”
„Activitatea de acum a Armatei Ucrainei este controlată de consultanţi străini. Comanda pentru forţelor armate ale Ucrainei vine direct de la sediul NATO”
„Ucraina pentru Rusia nu este doar o ţară vecină, ci o parte a istoriei, a camarazilor şi rudelor noştri”
„Ambasada SUA la Kiev controlează direct activităţile anticorupţie sub pretextul unei lupte efective, dar corupţia înfloreşte mai mult ca niciodată”
„Kievul a folosit dialogul cu Rusia ca monedă de schimb cu Occidentul”
Putin vorbeşte şi despre oligarhii din Ucraina şi modul cum au instrumentalizat puterea, învinuindu-i pentru situaţia din ţară.
Putin mai spune că Ucraina este „dependentă” de Rusia şi întotdeauna a fost, prima profitând chiar (furtul de gaze).
Putin despre armele nucleare în Ucraina: „Este o chestiune de timp, este mai uşor pentru Ucraina decât pentru alte state să creeze astfel de arme. Rusia nu poate decât să reacţioneze la acest lucru.”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe