Deficitul bugetului de stat, o creştere prea rapidă. Economist: ”Ştiam că bugetul nu era prea roz. Nu era de aşteptat la valorile astea”

  • Deficitul bugetului de stat a crescut de peste două ori în primele patru luni
  • Creşterea este cam rapidă, spun economiştii
  • Guvernul estimează un deficit de 6,7% din PIB în 2020
Urmărește
285 afișări

Am cheltuit mai mult decât am încasat, iar asta ne va costa. Spun asta economiştii, care au analizat starea bugetului de stat în primele patru luni. Încasările statului au scăzut cu 1,3% faţă de perioada similară din 2019, iar cheltuielile s-au majorat cu 12,7% în primele patru luni din an, arată datele Finanţelor. Prin urmare, deficitul bugetului de stat a crescut de peste două ori în ianuarie-aprilie şi a ajuns deja la 2,48% din PIB.

„Nu era de aşteptat la valorile astea. Sigur că deficitul trebuia să crească, pentru că, hai să luăm lucrurile aşa cum sunt, bugetul dinaintea guvernării liberale nu era atât de roz pe cât ni se spunea, deci a fost un buget fragil dinainte, el s-a fragilizat ca urmare a coronavirusului, dar mi se pare puţin cam rapidă creşterea deficitului, trebuia să fie stăpânită”, spune MIRCEA COŞEA, economist.

Guvernul estimează că vom avea un deficit bugetar de 6,7% din PIB anul acesta, mult mai optimist decât estimările analiştilor. Consiliul Fiscal are un scenariu în care deficitul ar depăşi 10% din PIB, iar analiştii băncilor Raiffeisen, ING, BCR estimează pentru acest an un deficit cuprins între 7 şi 9% din PIB.

„Speranţa asta, care câteodată e iluzorie, cel puţin în acest moment, că avem bani de la Uniunea Europeană, că Uniunea Europeană ne dă voie să mărim deficitul, este foarte, foarte periculoasă. Iar în momentul de faţă România nu poate să îl acopere decât prin împrumuturi, fiind o ţară cu o credibilitate nu atât de mare pe cât ar trebui să o aibă pe piaţa externă, împrumuturile vor fi din ce în ce mai scumpe.”

TABEL EXECUŢIA BUGETARĂ: 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici