Video Dosar de infringement pentru România. Unsprezece ani de nepăsare duc la amenzi de sute de mii de euro pe zi

  • Penalităţile pentru poluarea aerului din Bucureşti s-ar putea ridica la 120.000 de euro pe zi
  • Dosarul de infringement a fost deschis în 2009, iar Comisia Europeană l-a trimis Curţii de Justiţie a UE în 2018
  • România are active alte 59 de dosare de încălcare a legislaţiei UE
Urmărește
4496 afișări

Încă de la momentul intrării României în Uniunea Europeană normele de calitate a aerului nu au fost respectate. Procesul de infringement pe poluarea aerului din Bucureşti începe doi ani mai târziu, în 2009. Comisia Europeană atenţiona că în Iaşi, Braşov şi Bucureşti nivelul particulelor PM10 şi praful depăşesc normele Uniunii. Abia în 2018, după nouă ani de corespondenţă între Guvern şi instituţiile europene, Comisia decide să trimită dosarul în judecată. Forţaţi de situaţie, atât Bucureştiul, cât şi celelalte două municipii, adoptă în sfârşit planuiri integrate pentru calitatea aerului.

Alin Tănase, expert Greenpeace România: Vina este împărţită. Este atât vina Ministerului Mediului, cât şi vina primăriei. Vina primăriei este prin neîndeplinirea acelor măsuri din Planul de calitate a aerului, prin care ar fi putut să reducă poluarea din Bucureşti. Minsterul Mediului este cel responsabil de a reprezenta România. Chiar dacă dă vina pe primari, în final el este cel care este responsabild de acest infringment.

În doi ani de la adoptarea planului, calitatea aerului din Bucureşti nu s-a îmbunătăţit. Doar în 2019, la una dintre staţiile de măsurare a poluării au fost peste 70 de zile de depăşiri ale normelor de PM10, în timp ce limita europeană este de 35 de zile pe an. Peste jumătate poluarea aerului este pusă pe seama traficului rutier. Pentru a te face să renunţi la maşină, până în 2020 pe străzile din Bucureşti urmau să circule troleibuze, tramvaie şi autobuze noi.

Alin Tănase, expert Greenpeace România: În momentul acesta avem 1.500 de autobuze diesel în Bucureşti. Din păcate nici unul electric în momentul acesta. Sunt în plan să se cumpere o sută de autobuze electrice, o sută de troleibuze şi o sută de tramvaie, însă mai e mult până la înlocuirea completă a flotei.

Tot pentru a reduce traficul, încă în 2018 urmau să fie gata 30 de km de piste pentru biciclişti. Ele au rămas însă doar pe hărtie. Nici cele 10 hectare de parcuri noi promise nu au fost amenajate până în 2019 în sectorul 1 şi 6 din Bucureşti.

O nouă condamnare a României la Curtea de Justiţie UE pe calitatea aerului ar însemna amenzi de până la 120.000 de euro pe zi. Pentru achitarea lor vei contribui şi tu. Acum mingea este pe terenul Ministerului Mediului, care ar trebui să convingă Comisia să nu aplice sancţiuni.

Costel Alexe, mistrul Mediului: Am transmis o scrisoare administraţiei publice locale a municipiului Bucureşti să ne elaboreze un plan de măsuri cât se poate de rapid pentru a fi implimentat şi evident ca aceste măsuri să nu rămână doar pe hârtie, ci ele să producă efecte, astfel încât România să închidă cât se poate de repede această cauză a poluării cu PM10.

România are 59 de cazuri de infringement deschise de Comisia Europeană. Cele mai multe dintre ele ţin de mediu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici