- Home
- Video
- (05.05.2020, 18:38)
- Tatiana Pascovschi
Video Dosar de infringement pentru România. Unsprezece ani de nepăsare duc la amenzi de sute de mii de euro pe zi
- Penalităţile pentru poluarea aerului din Bucureşti s-ar putea ridica la 120.000 de euro pe zi
- Dosarul de infringement a fost deschis în 2009, iar Comisia Europeană l-a trimis Curţii de Justiţie a UE în 2018
- România are active alte 59 de dosare de încălcare a legislaţiei UE
Urmărește
4496 afișări
Încă de la momentul intrării României în Uniunea Europeană normele de calitate a aerului nu au fost respectate. Procesul de infringement pe poluarea aerului din Bucureşti începe doi ani mai târziu, în 2009. Comisia Europeană atenţiona că în Iaşi, Braşov şi Bucureşti nivelul particulelor PM10 şi praful depăşesc normele Uniunii. Abia în 2018, după nouă ani de corespondenţă între Guvern şi instituţiile europene, Comisia decide să trimită dosarul în judecată. Forţaţi de situaţie, atât Bucureştiul, cât şi celelalte două municipii, adoptă în sfârşit planuiri integrate pentru calitatea aerului.
Alin Tănase, expert Greenpeace România: Vina este împărţită. Este atât vina Ministerului Mediului, cât şi vina primăriei. Vina primăriei este prin neîndeplinirea acelor măsuri din Planul de calitate a aerului, prin care ar fi putut să reducă poluarea din Bucureşti. Minsterul Mediului este cel responsabil de a reprezenta România. Chiar dacă dă vina pe primari, în final el este cel care este responsabild de acest infringment.
În doi ani de la adoptarea planului, calitatea aerului din Bucureşti nu s-a îmbunătăţit. Doar în 2019, la una dintre staţiile de măsurare a poluării au fost peste 70 de zile de depăşiri ale normelor de PM10, în timp ce limita europeană este de 35 de zile pe an. Peste jumătate poluarea aerului este pusă pe seama traficului rutier. Pentru a te face să renunţi la maşină, până în 2020 pe străzile din Bucureşti urmau să circule troleibuze, tramvaie şi autobuze noi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Alin Tănase, expert Greenpeace România: În momentul acesta avem 1.500 de autobuze diesel în Bucureşti. Din păcate nici unul electric în momentul acesta. Sunt în plan să se cumpere o sută de autobuze electrice, o sută de troleibuze şi o sută de tramvaie, însă mai e mult până la înlocuirea completă a flotei.
Tot pentru a reduce traficul, încă în 2018 urmau să fie gata 30 de km de piste pentru biciclişti. Ele au rămas însă doar pe hărtie. Nici cele 10 hectare de parcuri noi promise nu au fost amenajate până în 2019 în sectorul 1 şi 6 din Bucureşti.
O nouă condamnare a României la Curtea de Justiţie UE pe calitatea aerului ar însemna amenzi de până la 120.000 de euro pe zi. Pentru achitarea lor vei contribui şi tu. Acum mingea este pe terenul Ministerului Mediului, care ar trebui să convingă Comisia să nu aplice sancţiuni.
Costel Alexe, mistrul Mediului: Am transmis o scrisoare administraţiei publice locale a municipiului Bucureşti să ne elaboreze un plan de măsuri cât se poate de rapid pentru a fi implimentat şi evident ca aceste măsuri să nu rămână doar pe hârtie, ci ele să producă efecte, astfel încât România să închidă cât se poate de repede această cauză a poluării cu PM10.
România are 59 de cazuri de infringement deschise de Comisia Europeană. Cele mai multe dintre ele ţin de mediu.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
Nicuşor Dan, despre o eventuală retragere din cursa electorală: Până pe 15 martie putem să analizăm
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”