Diplomaţia SUA, "a doua linie de apărare" împotriva traficului de materiale nucleare

Unele dintre telegramele diplomatice dezvăluite de WikiLeaks relevă lumea traficanţilor, foşti militari mercenari cu materiale radioactive găsite în locuri de nebănuit, dar şi eforturile diplomatice americane de a ţine bomba atomică departe de terorişti, relatează The Guardian în pagina online.

Urmărește
50 afișări
Imaginea articolului Diplomaţia SUA, "a doua linie de apărare" împotriva traficului de materiale nucleare

Diplomaţia SUA, "a doua linie de apărare" împotriva traficului de materiale nucleare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Telegramele conţin relatări despre "butoaie cu uraniu în coşuri de răchită, în Burundi", un general în retragere oferind spre vânzare "cărămizi de uraniu" în Portugalia şi o maşină armeană radioactivă la frontiera cu Georgia. Membrii corpului diplomatic american, cea de "a doua linie de apărare" a Guvernului american, sunt cei care intervin când detectoarele de radiaţie de la frontieră se opresc sau când traficanţii le traversează cu material fisibil în buzunar.

Date ONU arată că asemenea evenimente au avut loc de 500 de ori în ultimii 15 ani. Potrivit acestei baze de date cu traficul ilegal, realizată de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), din cele 500 de "furturi sau pierderi de material nuclear sau radioactiv", 15 vizează uraniu puternic îmbogăţit (HEU) şi plutoniu, din care sunt făcute focoasele nucleare. Majoritatea incidentelor s-au petrecut în fostele republici sovietice sau Europa de Est. Parţial este vina oficialilor locali, care opresc aceste dispozitive declanşate prea uşor.

Între cazurile citate de cotidian, Ambasada SUA în Burundi anunţa, într-o telegramă, în iunie 2007, că a fost abordată de un bătrân care voia să-i alerteze pe americani despre existenţa unei ascunzători de uraniu, într-un buncăr de ciment, peste graniţă, în R.D.Congo. El îşi făcea griji că uraniul ar putea ajunge la "cine nu trebuie", referindu-se la arabi, care vor "distruge" oameni cu el. Bătrânul a revenit, ulterior, cu un "cărăuş" congolez care a spus că a găsit materialul ascuns într-o clădire colonială belgiană. El a arătat fotografii cu un coş de răchită în care se afla un butoi cu uraniu.

În iulie 2008, Ambasada SUA la Lisabona raporta că, potrivit unui informator, un general rus în retragere are o "cărămidă de metal de uraniu de vânzare" şi a predat ambasadei o fotografie cu "marfa". O altă telegramă a Ambasadei SUA la Tbilisi înregistrează un incident în august 2009, când o maşină cu trei armeni a declanşat un detector la frontiera georgiano-armeană. Şoferul a spus că a fost injectat cu izotopi radioactivi, într-o operaţie, maşina putând trece. Opt luni mai târziu, alţi doi armeni au trecut peste graniţă HEU fără să fie detectat, dar au fost prinşi ulterior şi condamnaţi.

După preluarea puterii, Barack Obama a promis să asigure securitatea tuturor stocurilor nucleare vulnerabile din lume în următorii patru ani. Dar finanţarea suplimentară a acestui proiect ţine de aprobarea Congresului. Deşi proiectul pare că va eşua, din Africa şi până în fosta Uniune Sovietică există semne care arată că este deja prea târziu, comentează publicaţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici