Directorul producătorului german de sateliţi OHB System, suspendat în urma unei dezvăluiri WikiLeaks

Directorul producătorului german de sateliţi OHB System, Berry Smutny, a fost suspendat după ce a calificat sistemul european Galileo drept o "idee stupidă", potrivit WikiLeaks, grupul fiind unul dintre marii beneficiari ai acestuia, au anunţat marţi surse din cadrul OHB.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Directorul producătorului german de sateliţi OHB System, suspendat în urma unei dezvăluiri WikiLeaks

Directorul producătorului german de sateliţi OHB System, suspendat în urma unei dezvăluiri WikiLeaks (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"El a dezminţit că a făcut aceste afirmaţii. Îl credem, dar reputaţia grupului era prea afectată" pentru a-l lăsa în post, a declarat purtătorul de cuvânt OHB System, Steffen Leuthold.

Cotidianul norvegian Aftenposten a publicat, săptămâna trecută, o telegramă transmisă de Ambasada Statelor Unite la Berlin, la 22 octombrie 2009, divulgată de WikiLeaks, despre scepticismul lui Berry Smutny faţă de sistemul european de navigaţie prin satelit.

"Eu cred că Galileo este o idee stupidă care serveşte, în primul rând, interesele franceze", ar fi declarat Smutny într-o întâlnire, cu trei săptămâni mai înainte, cu un oficial din cadrul ambasadei.

Programul european de radionavigaţie şi de poziţionare prin satelit este "o irosire a banilor contribuabililor europeni, apărată de interesele franceze", a spus el.

În ianuarie 2010, OHB System a câştigat o licitaţie, organizată de Comisia Europeană (CE), în valoare de 566 de milioane de euro, reprezentând o tranşă de 14 sateliţi destinaţi sistemului Galileo, în faţa Astrium, filiala gigantului europeqan EADS.

Potrivit telegramei, menită să rezume ideile lui Smutny, Galileo ar fi rezultatul voinţei franceze de a ocoli GPS-ul american, în cadrul operaţiunilor sale militare.

Potrivit Aftenposten, omul de afaceri german a dezminţit că a făcut aceste afirmaţii, dar a confirmat că a particpat la un prânz informal cu diplomaţi americani.

Un cotidian de referinţă în Norvegia, Aftenposten a obţinut prin mijloace necunoscute, în decembrie, toate cele 250.000 de documente diplomatice ale WikiLeaks, fără a încheia un acord cu site-ul, aşa cum au procedat cinci mari publicaţii, şi anume New York Times, The Guardian, Le Monde, El Pais şi Der Speigel.

Patronul OHB Technology, firma-mamă a OHB System, Marco R. Fuchs, va asigura, pentru monment, conducerea OHB System, în locul lui Smutny. "Succesorul său nu a fost, încă, desemnat. Totul s-a petrecut foarte repede", a declarat purtătorul de cuvânt al OHB System.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici