- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SUA au fost sfătuite de un institut german să saboteze instalaţiile nucleare iraniene
SUA au fost sfătuite de un institut german să adopte o politică de "sabotare sub acoperire" a instalaţiilor nucleare ilegale ale Iranului, inclusiv prin atacuri informatice şi "explozii inexplicabile", potrivit unei telegrame a Ambasadei americane la Berlin, relatează The Guardian în ediţia online.
SUA au fost sfătuite de un institut german să saboteze instalaţiile nucleare iraniene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Volker Perthes, directorul Institutului pentru Securitate şi Afaceri Internaţionale, fondat de Guvernul german, le-a spus oficialilor americani, la Berlin, că organizarea de operaţiuni sub acoperire ar fi "mai eficientă decât o lovitură militară", pentru stoparea ambiţiilor nucleare ale Iranului.
Virusul informatic Stuxnet ataca anul trecut instalaţia nucleară de la Natanz, întârziind programul iranian cu câteva luni. New York Times a scris, săptămâna aceasta, că Stuxnet a fost o operaţie comună a Statelor Unite şi Israelului. Negociatorul-şef al Iranului, Saeed Jalili, a acuzat luni Statele Unite, de acest atac.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
O telegramă trimisă de ambasadorul american în Germania, Philip Murphy, în ianuarie 2010, dezvăluită de WikiLeaks, arată că Perthes a spus că o politică de "sabotaj sub acoperire (explozii inexplicabile, accidente, atacarea computerelor etc.) ar fi mult mai eficientă decât o lovitură militară, ale cărei efecte în regiune pot fi devastatoare". Perthes este un expert pe tema Iranului. O telegramă anterioară, trimisă de Murphy la 14 decembrie 2009, arăta că sfatul lui Perthes fusese luat în seamă de politicieni şi oficiali, inclusiv de fostul secretar de Stat, Condoleezza Rice.
"Majoritatea invitaţilor de la masă i s-au adresat lui Perthes pentru sfaturi privind locul de unde ar putea fi sau ar trebui abordată problema Iranului", a scris Murphy. "Acest lucru a fost izbitor în rândul unui asemenea grup de oficiali de rang înalt, implicaţi operaţional în problema Iranului", continuă ambasadorul. Dar Perthes a declarat, pentru The Guardian, că Murphy reflectă cu exactitate punctul său de vedere.
"În comparaţie cu acţiunea militară, asemenea acte prezintă avantajul că liderii unei ţări afectate nu vor avea nevoie să răspundă - (pentru că) oricine poate fi de acord că a fost o eroare tehnică, nimeni nu are nevoie să tragă un foc de armă sau să bombardeze. Iar, în acelaşi timp, toată lumea a înţeles mesajul - care evoluţii sunt inacceptabile pentru cealaltă parte", a declarat Perthes. "Simţeam, la începutul lui 2010, fără să ştiu ceva, că unele ţări pregăteau, într-adevăr, încetinirea programului nuclear iranian prin acte de sabotaj sau atacarea computerelor", a adăugat el.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO