WikiLeaks: Canberra se teme de o lovitură militară israeliană asupra Iranului

Serviciile secrete australiene se temeau de o lovitură militară a Israelului asupra infrastructurilor nucleare iraniene, evocând riscul unui război nuclear, potrivit unor telegrane diplomatice americane difuzate de WikiLeaks

Urmărește
13 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Canberra se teme de o lovitură militară israeliană asupra Iranului

WikiLeaks: Canberra se teme de o lovitură militară israeliană asupra Iranului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste telegrame, ale Ambasadei Statelor Unite la Canberra, publicate în exclusivitate de cotidianul The Sydney Morning Herald, arată că liderii australieni au ridicat, în mai multe rânduri, această problemă pe lângă aliaţii lor.

"Principala îngrijorare a serviciilor secrete australiene (AIC) în legătură cu ambiţiile nucleare ale Iranului" vizează cunoaşterea capacităţii acestei ţări în materie de arme şi "cooperarea cu Statele Unite, cu scopul de a împiedica Israelul să lanseze lovituri militare asupra Iranului", scria, în martie 2009, un oficial din cadrul ambasadei americane.

"Ei (australienii) sunt, în prezent, îngrijoraţi că o continuare a programului nuclear iranian poate conduce la apariţia unui război convenţional - chiar nuclear - în Orientul Mijlociu, implicând Statele Unite, lucru care ar antrena Australia în conflict", adaugă acest oficial.

O altă telegramă, trimisă cu patru luni mai devreme, exprima îngrijorările Australiei faţă de o eventuală lovitură militară unilaterală a Israelului asupra Iranului sau asupra infrastructurilor sale nucleare.

În opinia serviciilor secrete australiene, ambiţiile nucleare iraniene reprezintă o strategie al cărei scop este descurajarea unui atac străin, iar Iranul nu ar trebui să fie considerat un stat terorist, afirmă The Sydney Morning Herald, citând alte telegrame.

Aceste comentarii au fost făcute în contextul în care Washingtonul întreba Canberra care este opinia sa despre posibila deschidere a unor negocieri cu Teheranul, în legătură cu securitatea. Statele Unite conchideau că Australia nu s-ar opune strategiei americane, în cazul în care hotărau să stabilească un dialog.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici