WikiLeaks: Contractori străini din Afganistan au angajat "băieţi dansatori" la o petrecere

Un scandal vizând contractori străini angajaţi să antreneze poliţişti afgani, care s-au drogat şi au plătit "băieţi dansatori" pentru a-i distra în nordul Afganistanului, l-a panicat pe ministrul de Interne, care a implorat ambasada SUA să muşamalizeze cazul, relatează The Guardian.

Urmărește
132 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Contractori străini din Afganistan au angajat "băieţi dansatori" la o petrecere

WikiLeaks: Contractori străini din Afganistan au angajat "băieţi dansatori" la o petrecere (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unei telegrame a Ambasadei Statelor Unite, dezvăluită de WikiLeaks, ministrul afgan al Afacerilor Interne la vremea când a avut loc incidentul, în iunie, Hanif Atmar, aflat într-o stare de panică, a avertizat, într-o întâlnire cu asistentul ambasadorului american, că incidentul va "pune în pericol vieţi". El era îngrijorat mai ales că o înregistrare video a incidentului ar putea fi făcută publică.

Acest episod a alimentat cererile afgane ca societăţile private de securitate şi contractorii să fie aduşi sub un control guvernamental mai strict. Însă, ambasada a fost incapabilă să onoreze în mod legal cererea lui Atmar, ca partea militară americană să îşi asume responsabilitatea asupra centrelor de antrenament, gestionate de DynCorp. Angajaţi ai acestei companii americane au fost implicaţi în incidentul din nordul Afganistanului, la Kunduz.

În Afganistan există o tradiţie potrivit căreia băieţi tineri se îmbracă în haine de fete şi dansează pentru bărbaţi, o activitate care, uneori, depăşeşte limita, prin păstrarea ulterioară a minorilor, ca "o posesie". Deşi este rareori discutată sau criticată în ţară, implicarea străinilor ar fi putut deveni un scandal public major. Atmar a avertizat despre furia publicului faţă de contractori, subliniind că "nu au prea mulţi prieteni" şi trebuie supravegheaţi mai atent. În opinia sa, este necesar, de asemenea, un control mai strict asupra angajaţilor afgani ai acestor firme.

Atmar "era convins că incidentul de la Kunduz, dar şi alte evenimente, în care formatorii au obţinut droguri, nu ar fi putut avea loc fără participarea afganilor", se arată în telegramă. Doi poliţişti afgani şi alţi nouă afgani au fost arestaţi în cadrul unei investigaţii asupra unei infracţiuni descrise de ministru drept "cumpărarea serviciilor unui copil", despre care telegrama afirmă că era atât împotriva legii islamice (sharia), cât şi Codului Civil. El a insistat ca jurnaliştii care au investigat incidentul să fie avertizaţi că un articol ar pune în pericol vieţi.

"Un articol, foarte aşteptat, despre scandalul de la Kunduz nu a apărut (în presa locală), dar dacă se va face prea mult zgomot, acest lucru ar putea determina jurnaliştii să-l publice", continuă telegrama. Strategia a părut să funcţioneze, când Washington Post a publicat un articol despre incident, în iunie. Articolul afirma că este vorba despre un caz de "neatenţie din partea conducerii", angajaţi străini din cadrul DynCorps "angajând un adolescent pentru a executa un dans tribal la o petrecere de adio a companiei". De fapt, incidentul provoca palpitaţii în Guvern şi preşedinţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici