WikiLeaks: Marea Britanie a autorizat SUA să stocheze bombe cu submuniţie pe teritoriul său

Marea Britanie a autorizat Statele Unite să stocheze bombe cu submuniţie pe teritoriul său, în contextul în care Londra a semnat un tratat care interzice aceste arme, potrivit unei note diplomatice americane, obţinută de WikiLeaks şi publicată joi de cotidianul britanic The Guardian.

Urmărește
37 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Marea Britanie a autorizat SUA să stocheze bombe cu submuniţie pe teritoriul său

WikiLeaks: Marea Britanie a autorizat SUA să stocheze bombe cu submuniţie pe teritoriul său (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Londra şi Washingtonul, care se opune interzicerii bombelor cu submuniţie (BASM), s-au înţeles ca armata americană să poată beneficia de "o scutire temporară" şi să stocheze bombele sale cu submuniţie pe teritoriul britanic.

"Deplasarea bombelor cu submuniţie de la navele din largul (Insulei) Diego Garcia către avioanele (staţionate pe Insulă) va necesita o scutire temporară", potrivit acestui mesaj diplomatic.

Insula Diego Garcia, situată în Oceanul Indian, este un teritoriu britanic de 27 de kilometri pătraţi, pe care se află una dintre cele mai importante baze aeronavale americane din străinătate. Ea serveşte ca punct de susţinere al armatei americane, în cadrul tuturor intervenţiilor către Asia Centrală şi Golf.

"Ar fi mai bine ca Guvernul american şi Guvernul Majestăţii Sale (britanic, n.red) să nu ajungă la un acord final asupra acestui aranjament temporar, până când procesul de ratificare (a Tratatului privind interzicerea bombelor cu submuniţie) nu este terminat, în Parlamentul (britanic)", a apreciat un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului britanic al Afacerilor Externe, Nicholas Pickard, citat într-un mesaj diplomatic, datat în mai 2009.

Marea Britanie a semnat, în decembrie 2008, un tratat care interzice bombele cu submuniţie, care reprezintă o armă devastatoare pentru populaţiile civile.

Bombele cu submuniţie pot conţine mai multe sute de minibombe, care se dispersează pe un perimetru vast, dar care nu explodează toate, transformându-se, de fapt, în mine antipersonal, arme interzise de Convenţia de la Ottawa, din 1997.

Potrivit organizaţiei Handicap International, din 1965 şi până în prezent, în întreaga lume, au fost ucise sau mutilate de explozii ale submuniţiilor aproximativ 100.000 de persoane, dintre care 98 la sută civili. Peste un sfert dintre victime sunt copii, atraşi de formele şi culorile acestor bombe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici