WikiLeaks: O notă americană evocă scandalul transferului unor deţinuţi irakieni şi afgani în România

Diplomaţii americani apreciau în 2006 că există o obsesie în Elveţia pe tema închisorilor secrete ale CIA şi a zborurilor efectuate de avioane ale agenţiei americane de informaţii, potrivit unei note WikiLeaks care menţionează şi România, în cazul transferului a 23 de deţinuţi irakieni şi afgani.

Urmărește
36 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: O notă americană evocă scandalul transferului unor deţinuţi irakieni şi afgani în România

WikiLeaks: O notă americană evocă scandalul transferului unor deţinuţi irakieni şi afgani în România (Imagine: Mediafax Foto)

Presa elveţiană şi membri individuali ai Parlamentului acordă o atenţie mai mare greşelilor făcute de autorităţile americane în "războiul împotriva terorismului" decât ameninţării teroriste, se arată într-o notă diplomatică americană, dezvăluită de site-ul WikiLeaks şi publicată marţi în ediţia electronică a cotidianului The Guardian.

De când Washington Post a scris în noiembrie 2005 că SUA operează închisori secrete în Europa, presa elveţiană s-a ocupat intensiv de identificarea greşelilor americane, reale sau imaginare. Orice ştire despre Guantanamo sau Abu Ghraib are loc garantat pe prima pagină, în timp ce atacurile al-Qaida sunt trimise în ultimile pagini, potrivit aceleiaşi surse.

O preocupare deosebită este problema zborurilor efectuate de avioane ale CIA. Procurorii italieni susţin că un avion militar american a traversat spaţiul aerian elveţian în ziua în care clericul Abu Omar din Milano a fost răpit. Guvernul elveţian a cerut în mod repetat administraţiei americane să explice acest survol şi aterizările a patru avioane charter la aeroportul din Geneva, însă Washingtonul nu a răspuns încă.

Recent, un tabloid elveţian a publicat un raport al serviciilor de informaţii elveţiene, privind interceptarea unui fax al Guvernului egiptean, se arată în nota diplomatică dezvăluită de WikiLeaks. Faxul arăta că Guvernul egiptean ştia despre 23 de deţinuţi irakieni şi afgani transferaţi de Guvernul american în închisori din România şi alte ţări est-europene.

Consiliul Federal elveţian a condamnat dezvăluirea acestui document, iar Guvernul a lansat anchete administrative şi penale în acest caz. Oficialii elveţieni au cerut scuze ambasadorului (american Pamela) Willeford pentru dezvăluirea documentului şi pentru reacţia exagerată a presei.

Ambasadorul i-a avertizat pe oficiali că obsesia Elveţiei pentru problema închisorilor şi a avioanelor - condusă într-o măsură semnificativă de senatorul elveţian Dick Marty - riscă să schimbe percepţia Washingtonului asupra Elveţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici