WikiLeaks: Oficiali chinezi de rang înalt, implicaţi în atacurile împotriva Google

Diplomaţii americani aflaţi în post la Beijing suspectau oficialii chinezi în cazul atacului cibernetic împotriva Google, potrivit notelor diplomatice dezvăluite de site-ul WikiLeaks şi postate pe site-ul cotidianului The New York Times.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Oficiali chinezi de rang înalt, implicaţi în atacurile împotriva Google

WikiLeaks: Oficiali chinezi de rang înalt, implicaţi în atacurile împotriva Google (Imagine: Mediafax Foto)

"Un contact bine plasat afirmă că Guvernul chinez a ordonat recentele intruziuni în sistemul Google", explică una dintre aceste note, potrivit căreia operaţiunile erau conduse de la Biroul politic al Partidului Comunist Chinez.

Încă de joi, China a calificat drept "absurd", fără alte comentarii, conţinutul site-ului WikiLeaks, care a dezvăluit 250.000 de telegrame diplomatice americane, unele dintre ele implicând China.

Aceste telegrame îl desemnează pe Li Changchun, membru al Biroului politic responsabil de propagandă, drept organizatorul acestui atac cibernetic împotriva Google.

Potrivit acestor note citate de New York Times, atacurile erau coordonate de Biroul de Informaţii al Consiliului penttru Afaceri de Stat (SCIO), sub supervizarea lui Li Changchun şi a lui Zhou Yongkang, oficialul cu rangul cel mai înalt din domeniul securităţii.

În martie, Google a anunţat că nu se va mai supune ordinelor Guvernului chinez de a cenzura motorul său de căutare, explicând că a fost victima unor atacuri informatice coordonate.

Conturile de mesagerie electronică "gmail" ale disidenţilor chinezi au fost sparte în timpul acestor atacuri, a dezvăluit Google.

Statele Unite au evocat şi în trecut ofensive de piratare informatică originare din China, dar Washington s-a ferit până în prezent să denunţe public regimul de la Beijing.

O telegramă diplomatică din 18 mai 2009, citând o sursă bine plasată, raporta că Li a fost surprins să găsească critici la adresa sa, la introducerea numelui său pe motorul de căutare Google, potrivit New York Times.

O telegramă redactată anul acesta citează un chinez, legat, prin familia sa, de elita chineză, afirmând că Li a supervizat o campanie contra Google în China.

În primăvară au avut loc schimburi dure de replici între Google şi autorităţile chineze, gigantul american în domeniul Internetului afirmând că s-a săturat de cenzură şi să fie victima unor atacuri informatice coordonate din această ţară.

Telegramele arată, de asemenea, că autorităţile chineze s-au plâns pe lângă Ambasada Statelor Unite în legătură cu Google Earth, cerând Washingtonului să oblige Google să reducă rezoluţia imaginilor ce prezintă instalaţii sensibile în China.

Un oficial chinez neidentificat l-a avertizat pe numărul doi al ambasadei de "consecinţe grave", în cazul în care teroriştii vor exploata imaginile Google Earth contra Chinei.

Mesajele arată, totodată, că diplomaţii americani suspectau autorităţile chineze de faptul că recurg la o armată de hackeri "patrioţi" pentru a pătrunde în calculatoarele americane.

Telegramele fac referire la un atac informatic din 2008, care nu a fost făcut public, operat de hackeri aflaţi la Shanghai, având legături cu armata chineză, potrivit unei telegrame de la 3 noiembrie 2008.

O telegramă a Departamentului de Stat, trimisă în iunie 2009, avertizează contra tentativelor de "spear phishing" (tentative de a obţine informaţii confidenţiale sau parole cu ajutorul reţelelor sociale), în timpul discuţiilor asupra modificărilor climatice, potrivit New York Times.

În aceste atacuri, care au eşuat, au fost trimise mesaje electronice angajaţilor biroului emisarului american, însoţite de un fişier PDF, care, dacă ar fi fost activat, ar fi oferit hackerului un control complet asupra calculatorului victimei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici