WikiLeaks: SUA, interesate de înlocuirea lui Gordon Brown la doar un an după ce a devenit premier

SUA au început să se gândească la cine ar putea să-l înlocuiască pe Gordon Brown la doar un an după ce a devenit premier, luând în derâdere "istoria sa abisală" şi tratându-i iniţiativele internaţionale cu dispreţ, potrivit unor mesaje publicate de WikiLeaks, citate de Daily Mail în ediţia online.

Urmărește
25 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: SUA, interesate de înlocuirea lui Gordon Brown la doar un an după ce a devenit premier

WikiLeaks: SUA, interesate de înlocuirea lui Gordon Brown la doar un an după ce a devenit premier (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit acestor mesaje diplomatice dezvăluite de WikiLeaks, americanii au început să caute potenţiali înlocuitori pentru Brown încă din 2008. Ei au conchis că David Miliband a oferit "momente rare de putere" pentru Partidul Laburist, aflat în dificultate. Însă, în mod stânjenitor, oficialii americani nu au făcut nicio referire la fratele lui David, Ed Miliband, în prezent liderul laburiştilor, între cei şase potenţiali candidaţi la postul de premier, între care şi un deputat mai puţin cunoscut, Jon Cruddas.

Oficialii au informat Washingtonul că secretarul de stat pentru Afaceri din acea perioadă, Lady Shriti Vadera, un aliat apropiat al lui Brown, supranumită "Shriti the Shriek" (ţipăt) din cauza manierelor ei, îl întrerupea pe premier în timpul întâlnirilor asupra economiei. "Un secretar privat ne-a spus că Vadera ţipa, de obicei, de la birou, «Adu-mi o ceaşcă de cafea» şi o serie de înjurături, determinând trei asistenţi să părăsească biroul acesteia în trei luni", se arată într-o telegramă.

Ambasada Statelor Unite la Londra a raportat Washingtonului cum Brown mergea "dintr-un dezastru politic în altul", într-o perioadă "de derivă post-Blair". Telegrama dezvăluie că oficialii americani erau iritaţi, de asemenea, de manierele lui Brown. El a întrerupt o convorbire telefonică cu ambasadorul lui Obama, de Ziua Recunoştinţei, pentru a face lobby. "Premierul Brown continuă să facă presiuni, deşi este deplin conştient de opoziţia americană faţă de taxarea tranzacţiilor financiare", scria ambasadorul Louis Susman, în decembrie 2009.

Alte telegrame sugerează că americanii au tratat cu indiferenţă, până la dispreţ, eforturile internaţionale ale lui Brown, de la reuniunile pentru strângerea de hrană, până la cele asupra dezarmării globale, inclusiv privind un Consiliu Naţional de Securitate al Marii Britanii.

La sfârşitul lui iulie 2008, după "teribila" îngrângere a Partidului Laburist de Partidul Naţional Scoţian, în alegerile din Glasgow East, a avut loc un schimb intens de telegrame. Robert Tuttle, ultimul ambasador al lui George W. Bush la Londra, scria într-o telegramă, la 31 iulie, la o săptămână după acest scrutin, că "în timp ce Gordon Brown merge dintr-un dezastru politic în altul, la Westminster se speculează dacă va fi sau nu înlocuit ca premier şi lider al Partidului Laburist, iar dacă da, cu cine". De asemenea, el a rdactat şi trimis portrete ale posibililor înlocuitori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici