- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
WikiLeaks: Talibanii tratează stocurile de heroină ca pe conturi de economii
Directorul Biroului ONU pentru droguri şi crimă organizată informa NATO că insurgenţii afgani reţin mii de tone de heroină şi îşi tratează drogurile ca pe "conturi de economii" pentru a manipula preţul în Occident, arată o telegramă dezvăluită de WikiLeaks, citată de The Guardian în ediţia online.
WikiLeaks: Talibanii tratează stocurile de heroină ca pe conturi de economii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Antonio Mario Costa a informat oficialii NATO că talibanii şi grupările de crimă organizată au reţinut 12.400 de tone de opiu de pe piaţa internaţională pentru a păstra preţul heroinei şi opiului la un nivel profitabil. Opiul reţinut ar fi valorat 1,25 miliarde de dolari. Din fiecare tonă de opiu, cu o valoare estimată la circa 100.000 de dolari, se pot produce aproximativ 100 de kilograme de heroină.
Telegrama diplomatică americană pare să arate că ONU crede că talibanii şi alţi insurgenţi din Afganistan sunt bine organizaţi, conştienţi de piaţă şi concentraţi asupra menţinerii unui preţ viabil pentru droguri. Rapoartele asupra implicării talibanilor în piaţa drogurilor, din 2009 încoace, s-au concentrat asupra împărţirii între diferitele grupări de trafic de droguri în Afganistan şi au relevat rivalităţile dintre ele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
-
Nicuşor Dan anunţă că nu renunţă la candidatura la preşedinţie
-
Groenlanda răspunde ferm: „Nu suntem de vânzare”
-
Regele Charles al III-lea va transmite mesajul de Crăciun dintr-o capelă simbolică, în contextul luptei sale cu cancerul
Sub titlul "Stocurile de opium rămân mari", în telegramă se arată că Antonio Mario "Costa a declarat că Afganistanul deţine stocuri de 12.400 de tone de opium, deoarece produce mai mult decât se consumă la nivel mondial. Costa crede că insurgenţii reţin aceste stocuri de la desfacerea pe piaţă şi le consideră «conturi de economii». A spus că stocurile reprezintă o ameninţare serioasă, pentru că pot fi utilizate pentru a finanţa insurgenţa. Costa încurajează serviciile secrete să se concentreze asupra stocării şi mişcării stocurilor de opium în Afganistan".
Opiniile lui Costa, raportate într-un document confidenţial, au fost exprimate într-o întâlnire, la 18 septembrie 2009. El prezenta NATO şi partenerilor săi rezultatele Raportului asupra Afganistanului în 2009, o evaluare anuală realizată de ONU asupra industriei drogurilor în această ţară. Aceste opinii nu figurează în raport.
Costa s-a retras din ONU în acest an. El a provocat o dezbatere internaţională, afirmând că miliarde de lire sterline, bani spălaţi din traficul de droguri şi crimă organizată, au fost utilizate la propulsarea a numeroase instituţii financiare majore din lume, în timpul crizei economice. Potrivit raportului ONU pentru 2010, producţia totală de opiu din Afganistan este estimată la 3.600 de tone, mai mică cu 48 la sută faţă de cea din 2009. Scăderea s-a datorat unei infecţii a plantei în provinciile Helmand şi Kandahar.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO