Parlamentul European a decis retragerea UE din Tratatul Carta Energiei. Ce face România?

Parlamentul European a decis retragerea UE din Tratatul Carta Energiei. Ce face România?

Astăzi, Parlamentul European a decis cu o majoritate covârşitoare de voturi retragerea UE din Tratatul Carta Energiei, un acord internaţional depăşit care ar fi îngreunat tranziţia energetică.

Încheiat în 1998, tratatul este semnat de aproximativ 50 de ţări la nivel mondial inclusiv UE ca bloc, cu scopul de a proteja financiar investiţiile străine în infrastructura energetică între membrii acordului. În baza lui, companiile pot da în judecată guverne pentru politicile energetice care le afectează investiţiile. Comisia Europeană şi mai multe state membre şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la piedicile pe care acest acord le-ar putea pune tranziţiei verzi.

Până la această decizie, 11 state membre s-au retras individual din acest tratat, pentru a pune capăt pericolului pe care îl reprezintă. În ultimii doi ani, Spania, Franţa, Germania, Olanda, Slovenia, Polonia, Luxemburg, Danemarca, Irlanda, Portugalia şi Marea Britanie şi-au anunţat retragerea, iar Italia s-a retras mai devreme, în 2016.

Acum Parlamentul European a decis retragerea UE ca bloc. Decizia trebuie să fie confirmată şi în Consiliu, dar s-a ajuns deja la un acord preliminar şi se anticipează că un acord final ar putea avea loc deja în luna mai.

 

Comunicat furnizat si asumat de Bankwatch

Citeşte comunicatul în întregime la adresa http://www.comunicate.mediafax.biz/Pages/Public/Comunicate.aspx?comunicatId=19396

Versiunea: mobil  |  completa

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici