Antena 1 şi Kanal D, amendate de CNA cu câte 15.000 de lei pentru ştiri despre o crimă

CNA a decis, în şedinţa de marţi, să amendeze cu câte 15.000 de lei televiziunile Antena 1 şi Kanal D pentru difuzarea, la o oră accesibilă minorilor, a unor ştiri în care erau prezentate detaliile unei crime.

Urmărește
260 afișări
Imaginea articolului Antena 1 şi Kanal D, amendate de CNA cu câte 15.000 de lei pentru ştiri despre o crimă

Antena 1 şi Kanal D, amendate de CNA cu câte 15.000 de lei pentru ştiri despre o crimă (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au reluat marţi discuţia cu privire la modul în care Antena 1 şi Kanal D au difuzat, în data de 13 august, în principalele jurnale de ştiri, materiale despre o crimă, un bărbat care şi-a ucis copilul cu drujba.

Discuţia pe acest subiect a fost reluată după ce, în data de 31 octombrie, membrii CNA nu au reuşit să aplice nicio sancţiune în acest caz. Atunci, niciuna din sancţiunile propuse - amendă de câte 20.000 de lei pentru Antena 1 şi Kanal D (propusă de Monica Gubernat) şi amendă de câte 10.000 de lei pentru ambele posturi TV (propusă de Răsvan Popescu) - nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a putea fi aplicată.

Nici în şedinţa de marţi niciuna din aceste propuneri nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aplicată. "Pentru" aplicarea unor amenzi de câte 20.000 de lei pentru Antena 1 şi Kanal D au votat Monica Gubernat, Florin Gabrea, Lorand Turos, Narcisa Iorga şi Laura Georgescu, în timp ce "pentru" amenzi de câte 10.000 de lei au votat Răsvan Popescu şi Viorel-Vasile Buda. Împotriva aplicării acestor sancţiuni au votat Radu Călin Cristea şi Cristina Trepcea.

Ulterior, Narcisa Iorga, membru al CNA, le-a solicitat celorlalţi membri ai Consiliului care nu au susţinut niciuna dintre cele două propuneri să îşi motiveze votul. Ea a invocat în acest sens legislaţia audiovizalului, însă ceilalţi membri ai CNA au spus că nu sunt obligaţi să îşi justifice votul, precizând că poziţia lor faţă de un subiect sau altul este evidentă în momentul în care votează într-un anumit fel.

Narcisa Iorga a spus că Antena 1 şi Kanal D vor rămâne nesancţionate, deşi au prezentat "detalii criminale privind uciderea unui copil de către tatăl său", din cauză că anumiţi membri ai CNA (pe care nu i-a nominalizat, n.r.) vor să protejeze Antena 1.

Iorga a mai spus că, începând de marţi, va proceda şi ea la fel ca acei membri ai CNA care nu îşi justifică voturile, Cristina Trepcea, un alt membru al Consiliul, răspunzându-i: "Este dreptul dumneavoastră".

În schimb, Narcisa Iorga i-a spus Cristinei Trepcea că aceasta din urmă nu îşi justifică niciodată modul în care votează: "Eu mă simt cumva dezavantajată de dumneavoastră, care nu vă justificaţi votul".

Însă, Cristina Trepcea a spus că ea respectă Legea audiovizualului, iar justificarea votului nu este obligatorie. De asemenea, Trepcea a spus că fiecare membru al CNA, dacă doreşte, poate sau nu să îşi justifice votul.

"Mie mi se pare că 10.000 de lei este suficient", a spus Viorel Vasile Buda, vicepreşedintele CNA.

În schimb, Narcisa Iorga i-a propus Laurei Georgescu, preşedintele CNA, ca de acum înainte să se efectueze "monitorizări de linie" în cazul ştirilor care au fost difuzate de toţi radiodifuzorii, aşa cum a fost cea despre această crimă. Astfel, "Consiliul Naţional al Antenelor", vrând să salveze Antenele, va salva de la sancţiuni şi celelalte televiziuni generaliste, a mai spus Narcisa Iorga.

Ulterior, Lorand Turos, membru al CNA, a propus "o cale de mijloc", respectiv aplicarea unei amenzi de câte 15.000 de lei televiziunilor Antena 1 şi Kanal D.

Propunerea a întrunit numărul necesar de voturi şi a fost aplicată. "Pentru" aplicarea acestor sancţiuni au votat Lorand Turos, Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu şi Răsvan Popescu, în timp ce "împotrivă" a votat Cristina Trepcea. La momentul acestui vot, Radu Călin Cristea nu era în sala de şedinţe a Consiliului, motiv pentru care acesta nu şi-a exercitat votul.

La finalul discuţiilor pe acest subiect, Cristina Trepcea a declarat pentru MEDIAFAX: "Eu mă manifest ca membru al Consiliului, prin atitudine, declaraţii şi prin vot, în acord cu Legea audiovizualului, cu statutul membrilor CNA şi cu propria mea conştiinţă. Resping încercarea colegei mele de a mă aduce pe «calea cea dreaptă», cu interpretările conflictuale aduse de domnia sa şi îmi afirm dreptul de a-mi îndeplini mandatul în acord cu conştiinţa mea şi obligaţiile care îmi sunt impuse de lege".

La rândul său, într-un punct de vedere transmis MEDIAFAX, Narcisa Iorga spune: "Nu eu sunt «calea dreaptă, adevărul şi viaţa» şi sunt sigură că doamna Trepcea ştie acest lucru. Ceea ce nu ştie domnia sa nici după două mandate de membru CNA este articolul 15 (4) din Legea audiovizualului, care prevede că «Exprimarea fiecărui vot deschis este însoţită de motivarea acestuia». Or, legea în baza căreia funcţioneaza CNA nu este facultativă nici pentru societăţile din audiovizual, nici pentru membrii CNA. Motivarea votului este obligatorie tocmai pentru a înlătura arbitrariul din deciziile singurei autorităţi de reglementare şi control în domeniul audiovizualului".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici