Aproximativ 40.000 de bilete individuale pentru Festivalul Enescu, puse în vânzare pe 15 aprilie

Aproximativ 40.000 de bilete individuale pentru Festivalul Internaţional "George Enescu" vor fi puse în vânzare pe 15 aprilie, la preţuri care variază între 20 şi 80 de lei, anunţă organizatorii evenimentului.

Urmărește
296 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 40.000 de bilete individuale pentru Festivalul Enescu, puse în vânzare pe 15 aprilie

Aproximativ 40.000 de bilete individuale pentru Festivalul Enescu, puse în vânzare pe 15 aprilie (Imagine: Felix Cuceanu/Mediafax Foto Arhiva)

Biletele vor putea fi achiziţionate începând cu ora 10.00, de pe site-ul www.eventim.ro, prin punctele de vânzare ale Eventim, prin librăriile Humanitas şi Cărtureşti.

Ediţia din 2013 a Festivalului "George Enescu", desfăşurată în perioada 1 - 28 septembrie, are în program peste 150 de evenimente care se vor desfăşura atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din ţară - Arad, Bacău, Braşov, Cluj, Iaşi, Oradea, Sibiu şi Timişoara.

Organizatorii spun că "în această perioadă programul festivalului este finalizat şi se actualizează permanent pe site-ul www.festivalenescu.ro".

Astfel, pe scena festivalului vor urca în acest an unele dintre cele mai importante personalităţi ale muzicii clasice internaţionale. Printre invitaţi se numără dirijorii Daniel Barenboim şi Mariss Jansons, pianiştii Radu Lupu, Murray Perahia, Pinchas Zuckerman, Maxim Vengerov şi Evgeny Kissin.

De asemenea, actorul Marcel Iureş va debuta ca narator, alături de Corul şi Orchestra Filarmonicii "George Enescu", în cantata "Gurre-Lieder", o producţie muzicală fără precedent în cadrul ediţiei 2013.

Se vor afla pentru prima oară în România, cu ocazia acestei ediţii a festivalului, formaţii şi artişti precum orchestra Rundfunk Sinfonieorchester Berlin - care va prezenta Tetralogia lui Wagner, pentru întâia dată la Bucureşti, în ultimii 50 de ani -, Pittsburgh Symphony Orchestra, National Philharmonic Of Russia, Harmonius Chamber Orchestra - Osaka; Camerata Salzburg, Vortice Dance Company.

Ediţia din 2013 a Festivalului Enescu oferă un mix cultural unic, care îl pune în valoare pe compozitorul român George Enescu, alături de compozitori faimoşi precum Richard Wagner, Giuseppe Verdi şi Benjamin Britten - comemoraţi în acest an -, Arnold Schoenberg, Gustav Mahler, Ludwig van Beethoven. Creaţiile lui George Enescu vor putea fi auzite la Bucureşti în interpretarea unică a unor artişti şi orchestre faimoase, precum Concertgebouw Amsterdam, Staatskapelle Berlin, London Philharmonic, Münchener Philharmoniker, Royal Philharmonic London, Royal Stockholm Philharmonic şi Academy Saint Martin in the Fields.

Actorul John Malkovich va fi prezent la Festivalul Enescu cu proiectul "The Infernal Comedy. Confessions of a Serial Killer", pe care îl va prezenta la Bucureşti.

Totodată, revin pe scena festivalului orchestre faimoase care au mai fost la ediţia precedentă, precum Royal Concertgebouw Amsterdam şi Staatskapelle Berlin şi Academia Santa Cecilia di Roma.

Pe 14 februarie, Guvernul a anunţat printr-un comunicat că ediţia de anul acesta a Concursului Internaţional "George Enescu", eveniment care se desfăşura în cadrul Festivalului "George Enescu", a fost decalată pentru aceeaşi perioadă a anului 2014, din motive financiare, competiţia şi festivalul urmând să aibă loc alternativ, o dată la doi ani.

"În urma unei analize efectuate de Ministerul Culturii şi Comitetul de Organizare a Festivalului şi Concursului Internaţional «George Enescu», s-a decis regândirea structurii şi a modului de organizare a Concursului Internaţional «George Enescu»", se preciza în comunicatul remis MEDIAFAX. "În acest sens, s-a hotărât decalarea ediţiei din acest an a concursului pentru aceeaşi perioadă a anului viitor - 2014 -, astfel încât să se desfăşoare o dată la doi ani, alternând cu ediţiile Festivalului «George Enescu». Această modificare de calendar nu va afecta standardele concursului, ci este menită să permită o îmbunătăţire a acestora, în condiţiile efortului logistic şi financiar pe care un astfel de demers îl presupune", se mai precizează în comunicatul Guvernului.

Pe 30 octombrie 2012, la prima conferinţă de presă care anunţa oficial ediţia de anul acesta a Festivalului "George Enescu", a fost făcut public un buget de 9 milioane de euro, aprobat de Guvern pentru acest eveniment. "Suma de 9 milioane de euro a fost aprobată de Guvern pentru ediţia de anul viitor a festivalului", a precizat atunci pentru MEDIAFAX Oana Marinescu. Respectiva sumă, în care erau incluse toate fondurile din toate sursele, şi publice şi private, şi vânzări de abonamente şi bilete, urma să acopere atât cheltuielile pentru festival, cât şi cele pentru Concursul Internaţional "George Enescu".

Însă conducerea Ministerului Culturii şi Comitetul de Organizare a Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu" au analizat bugetul propus de Guvern prin minister, precum şi structura şi programul ediţiei din 2013 şi, având în vedere că bugetul festivalului este susţinut în cea mai mare parte de Guvernul României, pe fondul actualelor condiţii economice, a fost regândită construcţia acestuia în aşa fel încât România să continue să organizeze acest eveniment la standarde internaţionale, facilitând un schimb unic între cultura şi artiştii români şi patrimoniul cultural mondial.

Astfel, banii alocaţi ediţiei de anul acesta a Festivalului "George Enescu" vor fi mai puţini. "Bugetul total al festivalului va fi, în 2013, de aproximativ 35 de milioane de lei, iar banii vin de la Ministerul Culturii, de la Primăria Generală, din sponsorizări şi din vânzări de bilete şi abonamente", a spus pentru MEDIAFAX Oana Marinescu.

"Mie, personal, îmi convine această decizie. Concursul este greu de organizat. Cred că este mult mai simplu ca totul să fie întins pe două etape şi cred că este mult mai simplu de accesat şi pentru publicul Festivalului Enescu", a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Constantinescu, directorul Artexim, organizatorul Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu".

Festivalul "George Enescu" a avut deschiderea oficială pe 4 septembrie 1958, la trei ani după moartea lui George Enescu, marcând debutul uneia dintre cele mai importante manifestări muzicale internaţionale găzduite de România.

Festivalul "George Enescu" este organizat de Artexim, o instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti, prin ArCuB, în colaborare cu Fundaţia Art Production.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici