Artefacte romane furate de la un sit arheologic din Tulcea, recuperate de autorităţile din Londra

Două tăbliţe de bronz reprezentând tabulae romane care conţin legile vechiului oraş Troesmis, în prezent Igliţa, din judeţul Tulcea, furate în 2002 din situl argeologic al localităţii, au fost recuperate de către autorităţile române din Londra, unde fuseseră scoase la licitaţie.

Urmărește
580 afișări
Imaginea articolului Artefacte romane furate de la un sit arheologic din Tulcea, recuperate de autorităţile din Londra

Artefacte romane furate de la un sit arheologic din Tulcea, recuperate de autorităţile din Londra (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat transmis joi, de Parchetul de lângă Curtea de Apel Alba Iulia, procurorii români au reuşit repatrierea din Londra, prin cooperare judiciară internaţională cu autorităţile din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, a două monumente epigrafice, reprezentând tabulae de bronz care conţin legile municipiului Troesmis din judeţul Tulcea, emise în timpul împăratului Marcus Aurelius (161-180 AD), transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, cele două tabulae au fost repatriate în urma cooperării cu autorităţile judiciare britanice sesizate de o casă de licitaţii din Londra.

Procurorii români au stabilit că artefactele fuseseră furate în anul 2002 din situl arheologic al oraşului antic Troesmis, comuna Turcoaia, judeţul Tulcea, clasat monument istoric, iar ulterior au fost oferite la vânzare pe piaţa internaţională de antichităţi la preţul de 80.000 de lire sterline.

Din concluziile raportului de expertiză rezultă că cele două tabulae sunt din bronz, cu dimensiunile de 67 x 54 centimetri, greutatea de 26,41 kilograme prima şi respectiv 59 x 50 centimetri şi greutatea de 23,60 kilograme a doua.

Artefactele sunt scrise în limba latină, sunt autentice şi reprezintă "legea municipală a unui oraş roman”, provin din municipiul roman Troesmis (Igliţa, judeţul Tulcea), fiind emise în timpul împăratului Marcus Aurelius (161-180 AD).

Potrivit istoricilor care au analizat cele două obiecte, acestea sunt cel mai important document scris aparţinând istoriei noastre vechi şi provenind de pe teritoriul României.

Artefactele au fost sustrase de persoane aflate în curs de urmărire sau judecare, pentru sustragerea şi valorificarea ilegală a mai multor tezaure antice, comise în aceeaşi perioadă.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a formulat cerere de asistenţă judiciară internaţională pe care a transmis-o autorităţilor britanice prin intermediul Biroului de cooperare judiciară internaţională din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acesta facilitând schimbul de date, documente şi informaţii cu autorităţile competente ale Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. De asemenea, ataşatul de afaceri interne din cadrul Ambasadei României la Londra a monitorizat în permanenţă etapele de executare a cererii de comisie rogatorie internaţională.

În 13 mai, autorităţile britanice au decis să remită tabulaele, ca mijloace materiale de probă, autorităţilor judiciare române, în vederea continuării procesului penal, iar acestea au fost repatriate în cursul acestei săptămâni.

Piesele urmează să fie depuse în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României, Bucureşti, unde se vor face examinări suplimentare.

În perioada 1998 - 2014, grupări cuprinzând 34 de inculpaţi, braconieri ai siturilor arheologice, au comis infracţiuni la regimul de protecţie a Patrimoniului Cultural Naţional, constând în sustragerea, exportul ilegal, valorificarea şi spălarea pe piaţa internaţională de antichităţi a mai multor tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach şi denari romani), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din siturile arheologice Sarmizegetusa Regia şi Piatra Roşie, monumente UNESCO.

Numeroase bunuri au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional, cauzându-se un prejudiciu de peste 4.000.000 euro. Acestea sunt puse în urmărire naţională şi internaţională, prin INTERPOL.

Până în prezent, au fost pronunţate hotărâri definitive de condamnare pentru 12 inculpaţi.

Examinările ştiinţifice ale bunurilor aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional al României, recuperate de organele judiciare, au fost realizate de experţi care activează în Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Institutul Naţional de Fizică Atomică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei”, Institutul de Expertize Criminalistice din cadrul IGPR, Cabinetul Numismatic al Academiei Române, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie (Constanţa), Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (Tulcea), Muzeul Ţării Crişurilor (Oradea) etc. Alte expertize s-au realizat în laboratoare specializate din Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia şi Statele Unite ale Americii.

Urmărirea penală este efectuată în acest caz complex de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi ofiţeri ai poliţiei judiciare din cadrul structurii specializate a Poliţiei Române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici