- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (12.05.2016, 14:46)
- Iulian Comanescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comănescu/Spotlight: Viitorul televiziunii publice e cu mulţi purici
Iulian Comănescu în rubrica sa Mediafax-Cultură, Spotlight, analizează realităţile care stau în faţa noii conduceri TVR, cu Irina Radu PDG: insolvenţa, audienţa, influenţa politică, ostilitatea sindicală, experienţa altor televiziuni publice.
Urmărește
306 afișări
Comănescu/Spotlight: Viitorul televiziunii publice e cu mulţi purici
Cum e la BBC? Disputa din CA TVR. Tirania sindicală. Controlul politic. Situaţia financiară.
Un posibil răspuns de la Iulian Comănescu:
În Marea Britanie, BBC-ul e tras de mânecă de politicieni că face programe de divertisment PREA populare, ca „Dr. Who” sau un fel de „Dansez pentru tine” mai somptuos, „Strictly Come Dancing”, care distorsionează piaţa televiziunilor private prin succesul obţinut din resursele publice ale corporaţiei. În România, balamucul legat de desemnarea preşedintelui-director general al TVR cu un PSD forţând mâna Consiliului de Administraţie şi înscăunând-o în fruntea instituţiei pe Irina Radu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Situaţia e una fără precedent, fiindcă preşedintele desemnat de Consiliul de Administraţie (CA) era Monica Ghiurco, cu 7 voturi din 13, dar PSD a ţinut morţiş să-şi impună propriul reprezentant, pe Irina Radu, care primise numai 5 voturi. PSD a rămas pe poziţii cu ajutorul unei chichiţe legale, considerând votul Consiliului ca pe o recomandare şi nu ca pe o propunere care trebuie doar validată de Parlament, lucru care nu s-a mai întâmplat în pricăjita istorie a TVR-ului. Dacă e vorba de un abuz sau nu pot spune doar juriştii, cert e numai că ştirea n-a făcut foarte multă vâlvă din cauza mai multelor runde în care CA desemnase un reprezentant sau altul şi Parlamentul, în speţă PSD-ul, îl trântise la vot.
Toată povestea dovedeşte în orice caz că TVR e o instituţie controlată politic şi că politicienii nu au nicio intenţie să renunţe la control. După ce s-a ştampilat singură cu PSD prin toată tevatura, Irina Radu nu a mai avut altceva de făcut decât să încerce să demonteze protestul angajaţilor care au ieşit în curtea Televiziunii nemulţumiţi că politicienii au anulat opţiunea CA pentru Monica Ghiurco.
Singurul as pe care îl are acum Irina Radu în mânecă nu e un as, ci o declaraţie care spune că insolvenţa preconizată pentru TVR e numai una din cele şapte variante posibile pentru evoluţia ulterioară a instituţiei. Cum TVR are o gaură de 120 de milioane de dolari şi riscă să fie exclusă din European Broadcasting Union pentru neplata datoriilor, întrebarea e mai degrabă care din celelalte şase variante ar putea fi câştigătoare. Dacă e vreuna.
Una peste alta, în varianta în care nu intră în insolvenţă şi găseşte sub o formă sau alta o infuzie de bani gen bailout ca să o scoată din imposibilitatea de plăţi în care se află acum, TVR are toate premisele să fie aceeaşi gaură neagră în care se pierd resursele ca până acum, cu un Consiliu de Administraţie şi un preşedinte general la fel de competenţi (sau de incompetenţi) ca predecesorii care au generat datoria. Dacă va urma insolvenţa, instituţia se va trezi pe mâna unor administratori ca Gheorghe Piperea sau Remus Borza, cunoscuţi doar ca prieteni ai statului şi fără niciun fel de antecedente în materie de management media. Viitorul televiziunii publice e cu mulţi purici.
Citeşte şi: ICEEfest lansează evenimentul-satelit ICEEhealth
Citeşte şi: RO-Wine, Festivalul Vinului din România: Vinul ca diplomaţie culturală, excelenţă, clasă şi calitate - FOTO
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe